Connect with us

Hi, what are you looking for?

cbssportz

Gezondheid

Een gezonde nachtrust verkrijgen op een natuurlijke wijze

Een gezonde nachtrust verkrijgen op een natuurlijke wijze

Iedereen wil graag een gezonde nachtrust en voor velen is dat ook een goed haalbaar doel. Je nachtrust is namelijk een van de meest belangrijke onderdelen voor het behouden van een gezond lichaam. Kom je slaap tekort? Dan zal je daar zowel fysiek als mentaal de gevolgen van merken.

Advertisement. Scroll to continue reading.

In dit artikel kijken we naar de reden waarom een gezonde nachtrust zo belangrijk is, en hoe je deze op een natuurlijke wijze kan verkrijgen.

De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.

Advertisement. Scroll to continue reading.
 1. Waarom hebben we een gezonde nachtrust nodig?
 2. Hoe krijg je een gezonde nachtrust?
  1. 1. Vermijd het nemen van dutjes
  2. 2. Maak het niet te warm (of koud)
  3. 3. Een gezonde nachtrust tip: Eet niet te laat
  4. 4. Probeer een vast ritme aan te houden
  5. 5. Neem een beter matras

Waarom hebben we een gezonde nachtrust nodig?

gezonde nachtrust belangrijk
Een gezonde nachtrust is belangrijk

Slapen is niet alleen een ontspannende bezigheid, het is een belangrijk moment waarin je lichaam zichzelf weer kan herstellen. Zonder slaap zouden we niet zijn waar we nu zijn. De meeste volwassenen hebben tussen de 7 en 9 uur slaap per nacht nodig. Voor kinderen is dit vaak zelfs meer.

Ons lichaam regelt zelf hoeveel slaap we nodig hebben en wanneer dankzij onze interne klok. Dit noemen we ook wel het circadiaans ritme. Voor de meesten houdt dit ritme een cyclus van 24 uur aan, maar deze kan soms afwijken naar 23 of 25 uur. Wanneer we wakker worden, voelen we ons opgewekt. Gedurende de dag wordt je steeds moeier, zodat je ‘s avonds gelijk in slaap kan vallen.

Tijdens de slaap, zijn er vier verschillende fasen waar je je in bevindt. Deze fasen houden een ritme aan van 90 minuten. Als eerste beland je in een lichte slaap waarbij je hersenen en spieren langzaam tot rust komen. Daarna val je dieper in slaap, bewegen je ogen minder en daalt je lichaamstemperatuur. Hierna kom je in een hele diepe slaap terecht. Deze diepe slaap is essentieel voor het verwerken van informatie in de hersenen en het herstellen van je lichaam. Tot slot heb je nog de REM-slaap. Hierin is je lichaam juist heel alert en heb je ook de meeste dromen. Ook je dromen helpen je om informatie te verwerken.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Heb je te weinig slaap? Dan kan dit flinke gevolgen hebben voor je mentale en fysieke gezondheid. Zo ben je wat meer prikkelbaar, heb je moeite met het concentreren en kan je ook last krijgen van hoofdpijn, een hogere bloeddruk en hartslag, en zelfs een lager libido.

Hoe krijg je een gezonde nachtrust?

optimale slaapomgeving voor goede nachtrust
Een gezondere nachtrust verkrijgen

Te weinig slaap kan een gevolg zijn van een ziekte of aandoening, zoals slapeloosheid, maar het kan ook komen door je levensstijl en omgeving.

Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je slaapkamer de optimale omgeving is om in te slapen, zodat je zeker weet dat het daar niet aan ligt. Hieronder beschrijven we een aantal slaap tips voor je over hoe je een gezonde nachtrust krijgt.

Advertisement. Scroll to continue reading.

1. Vermijd het nemen van dutjes

Een powernap kan heel voordelig zijn voor je energieniveau, maar langdurig en regelmatig een dutje doen kan er juist ook voor zorgen dat je minder goed in slaap komt. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat mensen die overdag veel dutten, vaak ook moeier zijn dan mensen die dat niet doen.

2. Maak het niet te warm (of koud)

Hoewel de temperatuur van ons lichaam daalt tijdens het slapen, stijgt de temperatuur van onze huid. Wanneer je in een te warme kamer slaapt, kan je ‘s nachts last krijgen van veel zweten of omdat je dekens oncomfortabel worden door de hitte. Een te koude kamer voorkomt juist dat je goed kan ontspannen. De ideale slaapkamertemperatuur ligt rond de 18 graden Celsius.

Advertisement. Scroll to continue reading.

3. Een gezonde nachtrust tip: Eet niet te laat

Misschien heb je wel ontzettend veel trek in nog een lekkere borrel snack, maar deze kan je beter laten staan. Door te laat op de avond nog te eten, kan je last krijgen van maagzuur of een oncomfortabel vol gevoel in je maag. Als een gevolg hiervan slaap je minder goed. Eet dus maximaal 4 uur voordat je gaat slapen. De bitterballen kan je ook morgen nog eten.

4. Probeer een vast ritme aan te houden

Zoals we eerder al noemden, draait je lichaam op een ritme van ongeveer 24 uur. Wanneer je elke dag op een ander tijdstip naar bed gaat en opstaat, mist je lichaam het ritme en kan het lastiger zijn om in slaap te vallen. Daarom is het verstandig om doordeweeks een vaste bedtijd aan te houden. Zo weet je lichaam ook wat die kan verwachten en maakt je lichaam op de juiste momenten de slaaphormonen aan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

5. Neem een beter matras

Zeker wanneer je net een eigen woning hebt, is de kans groot dat je een makkelijk en goedkoop matras hebt gekozen. Toch kan dit heel slecht zijn voor je nachtrust. Een goed matras is wellicht duur, maar helpt je lichaam door je spieren en ruggenwervel gezond te houden. Er komt minder druk op te staan, waardoor je niet meer met een stijve rug uit bed stapt de volgende ochtend.

Total
0
Deelacties
Advertisement. Scroll to continue reading.
Delen 0
Tweet 0
Pin it 0
Share 0
Advertisement. Scroll to continue reading.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

voetbal

wo 23 november 2022 20:25 Sporting Anderlecht speelt deze week de Elite Ronde van de Futsal Champions League, met wedstrijden tegen Pula, Barcelona en...

Wielrennen

Fase per fase 11:3611 uur 36.Hier staat mogelijk content uit een social media netwerk dat cookies kan gebruiken. U heeft hiervoor nog geen toestemming...

Wielrennen

Alpecin-Fenix mist de slag na uithaal van Gilbert De spanning was te snijden na de massaspurt. Mocht Mark Cavendish of Tim Merlier zegevieren in...

Wielrennen

Fase per fase 14:4614 uur 46.quiz QUIZ: Reis langs het parcours van de Giro in 10 vragen 14:39Remco Evenepoel tijdens de verkenning. 14 uur...

Wielrennen

Met een pittig Ardennenparcours voor de boeg waren veel aanvallers geïnteresseerd in een avontuur van 194 kilometer. Maar toch raakte in de eerste 2...

Wielrennen

Sven Vanthourenhout verraste begin deze week door Thibau Nys niet te selecteren voor het WK van volgend weekend in Oostende. De nummer 1 bij...

voetbal

Martinez: “Hope Lukaku Gets Entry”The appearance of Romelu Lukaku is particularly striking. Some Inter teammates have tested positive for the Corona virus and it...

palms

Articles Payment Alternatives Mobile Check out Specialized Product Credit Cards You’re for a top-tier website and our support services reflects that. Twenty-four hours a...

voetbal

wo 19 mei 2021 23:10 Voor de 6e keer in 7 jaar tijd heeft PSG de Coupe de France gewonnen. Monaco bleek in de...

Advertisement