Connect with us

Hi, what are you looking for?

cbssportz

Gezondheid

Hoe ondersteunt een zink voedingssupplement jouw gezondheid?

Hoe ondersteunt een zink voedingssupplement jouw gezondheid?

Veel winkels bieden een zink voedingssupplement aan om te helpen je gezondheid te ondersteunen. Toch is zink een van de minder bekende spoorelementen binnen je lichaam. We weten namelijk vrijwel allemaal wat ijzer doet voor ons, maar wat is nu eigenlijk de functie van zink?

Advertisement. Scroll to continue reading.

In dit artikel kijken we naar de functie van een zink voedingssupplement en waarom het belangrijk is om deze te nemen.

De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.

Advertisement. Scroll to continue reading.
 1. Wat is zink als spoorelement?
 2. De functie van een zink voedingssupplement
  1. 1. Zink voedingssupplement geeft je immuunsysteem een boost
  2. 2. Het kan de kans op ouderdomsziekten verminderen
  3. 3. Het is effectief tegen ontstekingen
  4. 4. Zink voedingssupplement ondersteunt de wondgenezing
  5. 5. Het kan acne verminderen
 3. Wat gebeurt er wanneer je teveel van een zink voedingssupplement neemt?

Wat is zink als spoorelement?

zink voedingssupplement ter ondersteuning gezondheid
Uitleg over een zink voedingssupplement

Zink is een spoorelement en heeft een grote functie in je lichaam. Het is namelijk onderdeel van meerdere enzymen die een rol spelen in je stofwisseling. Daarnaast heb je het ook nodig voor het opbouwen van een gezond immuunsysteem en helpt het bij de ontwikkeling van eiwitten.

Zink wordt gezien als een essentieel spoorelement. Dit houdt in dat je lichaam het niet zelf kan aanmaken of opslaan. Daarom heb je het dagelijks uit je voeding nodig. Een zinktekort komt vrijwel niet meer voor in Nederland, maar er zijn nog een aantal risicogroepen die meer moeten letten op hun zink inname, zoals:

 • Baby’s en kinderen die nog borstvoeding krijgen
 • Zwangere mensen
 • Mensen met een alcoholverslaving
 • Ouderen

Zink zit veel in schaaldieren, granen, noten, kaas en vlees. Wanneer je gevarieerd eet, is de kans klein dat je een tekort oploopt. Wanneer je echter tot de risicogroep behoort of een medische indicatie hebt waardoor je risico loopt op een zinktekort, is het verstandig om gebruik te maken van een zink voedingssupplement.

De functie van een zink voedingssupplement

zink ondersteunt de vermindering van acne
Er is een relatie tussen zink en acne

Omdat zink een vrij grote rol speelt in je lichaam, kan het nemen van een zink voedingssupplement al snel positieve effecten geven wanneer je normaal gesproken een laag zinkgehalte hebt. Let echter op dat je niet de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van 9 mg overschrijdt, want dan kan je last krijgen van bijwerkingen.

1. Zink voedingssupplement geeft je immuunsysteem een boost

Zink ondersteunt je immuunsysteem en helpt je cellen om signalen aan elkaar door te geven. Bij te weinig zink in je lichaam, functioneren je cellen minder goed waardoor je een zwakkere respons hebt op ziekten.

Advertisement. Scroll to continue reading.

2. Het kan de kans op ouderdomsziekten verminderen

Naarmate je ouder wordt, wordt je immuunsysteem vaak ook zwakker. Dit is heel normaal, maar kan wel voor ouderdom gerelateerde ziekten zorgen, zoals longontsteking, verschillende infecties en maculadegeneratie. Zink kan dit tegengaan doordat het de T-cellen ondersteunt in je lichaam. Je T-cellen helpen je lichaam door ziektemakers te bevechten en af te voeren.

3. Het is effectief tegen ontstekingen

Zink gaat actief de ontsteking veroorzakende stoffen in je lichaam tegen. Daarnaast gaat het ook oxidatieve schade tegen, waardoor je minder snel last krijgt van spierpijn en kramp. Ook bij chronische ontstekingen kan het gebruik van zink de pijn verzwakken.

Advertisement. Scroll to continue reading.

4. Zink voedingssupplement ondersteunt de wondgenezing

Je huid bevat een vrij hoog gehalte aan zink, wel 5% van het volledige zinkgehalte in je lichaam. Het helpt je huid door de collageenproductie te ondersteunen en zorgt ervoor dat je lichaam snel reageert op een wondje of ontsteking. Daarom kan zink helpen om de wondgenezing te versnellen. Zink wordt om deze reden ook regelmatig bij wondherstel in ziekenhuizen gebruikt.

5. Het kan acne verminderen

Bijna 10% van de hele wereldbevolking heeft last van acne. Dit is natuurlijk erg vervelend en het ontstaat vaak als reactie op kleine ontstekinkjes in de huid. Zink helpt om deze ontstekingen te verminderen, waardoor je ook minder last zal hebben van acne. Daarnaast hebben mensen met acne vaak ook lagere zinkgehaltes, waardoor zij baat hebben bij het gebruiken van een zink voedingssupplement. Neem supplementen met zink echter altijd in overleg met een arts, zodat je zeker weet of het geen tegenwerking geeft met je bestaande medicatie.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Wat gebeurt er wanneer je teveel van een zink voedingssupplement neemt?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van zink is 9 mg voor mannen vanaf 18 jaar en 7 mg voor vrouwen vanaf 18 jaar. Vrouwen die zwanger zijn en borstvoeding geven hebben meer nodig, ongeveer 9,1 mg tot 11 mg. Meer heeft je lichaam niet nodig en kan je lichaam ook niet gebruiken. Neem je wel teveel in, dan kan je last krijgen van verschillende bijwerkingen.

Zo kan je last krijgen van misselijkheid, braken, buikkramp, diarree, en een vermindering van je HDL-cholesterol niveau. Een ernstig teveel van zink kan ook leiden tot een tekort aan andere mineralen, zoals ijzer en koper. Dit gebeurt echter alleen in extreme gevallen waarbij je meer dan 60 mg per dag neemt gedurende 10 weken.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Wanneer je een keertje iets teveel zink hebt genomen, zal je hier weinig van merken. Je krijgt hooguit een beetje last van buikpijn en misselijkheid. Bij een langdurig overschot komen er echter meer symptomen bij kijken. Neem daarom geen zink voedingssupplement wanneer je al voldoende zink uit je voeding haalt, tenzij het door je huisarts wordt aangeraden.

Total
0
Deelacties
Advertisement. Scroll to continue reading.
Delen 0
Tweet 0
Pin it 0
Share 0
Advertisement. Scroll to continue reading.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

voetbal

wo 23 november 2022 20:25 Sporting Anderlecht speelt deze week de Elite Ronde van de Futsal Champions League, met wedstrijden tegen Pula, Barcelona en...

Wielrennen

Sven Vanthourenhout verraste begin deze week door Thibau Nys niet te selecteren voor het WK van volgend weekend in Oostende. De nummer 1 bij...

voetbal

Martinez: “Hope Lukaku Gets Entry”The appearance of Romelu Lukaku is particularly striking. Some Inter teammates have tested positive for the Corona virus and it...

Wielrennen

Fase per fase 11:3611 uur 36.Hier staat mogelijk content uit een social media netwerk dat cookies kan gebruiken. U heeft hiervoor nog geen toestemming...

Wielrennen

Fase per fase 14:4614 uur 46.quiz QUIZ: Reis langs het parcours van de Giro in 10 vragen 14:39Remco Evenepoel tijdens de verkenning. 14 uur...

voetbal

wo 19 mei 2021 23:10 Voor de 6e keer in 7 jaar tijd heeft PSG de Coupe de France gewonnen. Monaco bleek in de...

Wielrennen

Met een pittig Ardennenparcours voor de boeg waren veel aanvallers geïnteresseerd in een avontuur van 194 kilometer. Maar toch raakte in de eerste 2...

Wielrennen

Alpecin-Fenix mist de slag na uithaal van Gilbert De spanning was te snijden na de massaspurt. Mocht Mark Cavendish of Tim Merlier zegevieren in...

Formule 1

hockeyfinale racing – gantoiseclock 14:5614 uur 56. Wie kroont zich tot landskampioen hockey? In Louvain-la-Neuve strijden Gantoise en de Brusselse club Gantoise dit weekend...

Schaken

In een korte wedstrijddag van PogChamps 3 kwartfinales versloeg Tubbo CodeMiko in de troostbeugel. Hij speelt Neeko in de halve finale van de troostbeugel....

Advertisement