Valeriaan en nachtrust worden vaak in één zin gebruikt en dat is niet zonder reden. Valeriaan zou namelijk verschillende positieve effecten op onze slaap hebben waardoor we beter tot rust kunnen komen. Toch is het apart hoe één kruidje zo’n groot effect op ons leven kan hebben. Daarom zoeken wij voor je uit hoe het nu precies zit.
In dit artikel kijken we naar wat valeriaan is het naar het verband tussen valeriaan en nachtrust. Ook geven we je nog andere tips om beter te kunnen slapen.
De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.
- Wat is valeriaan?
- Het verband tussen valeriaan en nachtrust
- 1. Het heeft invloed op je GABA-gehaltes
- 2. Bevat veel antioxidanten
- 3. Valeriaan en nachtrust: kortere tijd om in slaap te vallen
- 4. Betere slaap
- Valeriaan en nachtrust: wat als het niet werkt?
Wat is valeriaan?
Valeriaan wordt beschouwd als een veilig middel. Het heeft geen effecten op zwangerschap en heeft geen toxische werking op ons lichaam. Daarom mag het door iedereen gebruikt worden en zijn winkels toegestaan om supplementen en extracten van dit kruid te verkopen zonder doktersrecept.
Het verband tussen valeriaan en nachtrust
Van valeriaan wordt gezegd dat het een positieve werking heeft op onze nachtrust en dat het daardoor een toegankelijk en veilig hulpmiddel is voor iedereen. Daarnaast wordt het ook regelmatig ingezet om mensen te ontspannen in tijden van stress. Je hoeft hiervoor niet ook gelijk te gaan slapen. Hieronder leggen we je uit hoe valeriaan en nachtrust zo dicht bij elkaar staan.
1. Het heeft invloed op je GABA-gehaltes
Gamma-aminoboterzuur (GABA) is een neurotransmitter die helpt om prikkels van je zenuwen door te geven aan elkaar. Uit onderzoek is gebleken dat een laag GABA-gehalte kan leiden tot meer slaapproblemen en meer gevoelens van angst en stress. Valeriaan helpt om de afbraak van GABA in de hersenen te voorkomen, waardoor je langer een rustig gevoel blijft behouden.
2. Bevat veel antioxidanten
Valeriaan zou ook de antioxidanten hesperidine en linarine bevatten. Deze stoffen hebben een verdovend en rustgevend effect op je lichaam. Daarnaast helpen antioxidanten om oxidatieve schade in je lichaam te repareren, waardoor je lichaam gezond blijft. De bovengenoemde antioxidanten bevinden zich vooral in je hersenen rondom het centrum dat reacties op stress beheerst. Hierdoor helpen ze je hersenen om een minder sterke stressrespons te geven en om rustiger te blijven.
3. Valeriaan en nachtrust: kortere tijd om in slaap te vallen
Wanneer je valeriaan neemt, kan dit de tijd dat het duurt voordat je in slaap valt verkorten. Je ligt hierdoor minder lang te piekeren in bed en valt makkelijker in slaap. Daarnaast helpt het ook om de duur van je slaap te verlengen, waardoor je uiteindelijk meer uren maakt dan dat je normaal gesproken zou doen.
4. Betere slaap
Naast dat valeriaan je helpt bij het verlengen van je nachtrust, helpt het je ook om een betere nachtrust te krijgen. Met behulp van valeriaan kom je makkelijker in een diepe slaap terecht. Deze diepe slaap is van groot belang voor het herstel van je lichaam. Je hersenen sturen tijdens deze fase veel signalen naar de rest van je lichaam om je immuunsysteem op te bouwen, je spieren te herstellen en om de ervaringen en gedachten van de vorige dag te verwerken. Een diepere slaap zorgt er ook voor dat je de volgende ochtend beter uitgerust bent en je minder snel vermoeid zal voelen.
Valeriaan en nachtrust: wat als het niet werkt?
- Richt je slaapkamer optimaal in. Vermijd hoge temperaturen, houd de kamer rustig en netjes en vermijd harde geluiden of felle lichten van buitenaf.
- Gebruik geen elektronica vlak voor je gaat slapen. Het blauwe licht geeft je lichaam een vals gevoel dat het daglicht is, waardoor je minder melatonine aanmaakt.
- Doe ademhalingsoefeningen of ontspanningsoefeningen. Zeker wanneer je last hebt van stress kunnen deze oefeningen je net wat meer ontspannen in bed laten liggen.
- Eet geen zware of vette maaltijden voor het slapen. Zware en vette maaltijden kunnen ervoor zorgen dat je last krijgt van maagzuur, waardoor je langer wakker ligt met buikpijn.
- Drink geen cafeïne vlak voor het slapen. Cafeïne blokkeert een hormoon dat je slaperig laat voelen, waardoor je energieker bent.
Als bovenstaande tips en de valeriaan niet helpen, is er mogelijk meer aan de hand. In dat geval is het verstandig om contact op te nemen met een huisarts om te kijken of je mogelijk last hebt van chronische slaapproblemen of iets anders.
