Connect with us

Hi, what are you looking for?

cbssportz

Gezondheid

Valeriaan en nachtrust: Effectief om beter te slapen?

Valeriaan en nachtrust: Effectief om beter te slapen?

Valeriaan en nachtrust worden vaak in één zin gebruikt en dat is niet zonder reden. Valeriaan zou namelijk verschillende positieve effecten op onze slaap hebben waardoor we beter tot rust kunnen komen. Toch is het apart hoe één kruidje zo’n groot effect op ons leven kan hebben. Daarom zoeken wij voor je uit hoe het nu precies zit.

Advertisement. Scroll to continue reading.

In dit artikel kijken we naar wat valeriaan is het naar het verband tussen valeriaan en nachtrust. Ook geven we je nog andere tips om beter te kunnen slapen.

De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.

Advertisement. Scroll to continue reading.
 1. Wat is valeriaan?
 2. Het verband tussen valeriaan en nachtrust
  1. 1. Het heeft invloed op je GABA-gehaltes
  2. 2. Bevat veel antioxidanten
  3. 3. Valeriaan en nachtrust: kortere tijd om in slaap te vallen
  4. 4. Betere slaap
 3. Valeriaan en nachtrust: wat als het niet werkt?

Wat is valeriaan?

valeriaan en nachtrust goed voor je slaap Valeriaan is een kruid dat uit de kamperfoeliefamilie komt. De plant zelf geeft roze-witte bloemetjes, maar het is voornamelijk de wortel die gebruikt wordt voor zijn geneeskrachtige effecten. Het kruid werd al door de oude Grieken gebruikt waar Hippocrates de rustgevende eigenschappen beschreef. Zelfs in de jaren 40 werd het nog gebruikt als hulpmiddel bij slapeloosheid en flatulentie. Pas rond de jaren 50 werd het gebruik minder toen er medische middelen kwamen die hielpen bij slapeloosheid.

Valeriaan wordt beschouwd als een veilig middel. Het heeft geen effecten op zwangerschap en heeft geen toxische werking op ons lichaam. Daarom mag het door iedereen gebruikt worden en zijn winkels toegestaan om supplementen en extracten van dit kruid te verkopen zonder doktersrecept.

Het verband tussen valeriaan en nachtrust

Van valeriaan wordt gezegd dat het een positieve werking heeft op onze nachtrust en dat het daardoor een toegankelijk en veilig hulpmiddel is voor iedereen. Daarnaast wordt het ook regelmatig ingezet om mensen te ontspannen in tijden van stress. Je hoeft hiervoor niet ook gelijk te gaan slapen. Hieronder leggen we je uit hoe valeriaan en nachtrust zo dicht bij elkaar staan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

1. Het heeft invloed op je GABA-gehaltes

Gamma-aminoboterzuur (GABA) is een neurotransmitter die helpt om prikkels van je zenuwen door te geven aan elkaar. Uit onderzoek is gebleken dat een laag GABA-gehalte kan leiden tot meer slaapproblemen en meer gevoelens van angst en stress. Valeriaan helpt om de afbraak van GABA in de hersenen te voorkomen, waardoor je langer een rustig gevoel blijft behouden.

2. Bevat veel antioxidanten

Valeriaan zou ook de antioxidanten hesperidine en linarine bevatten. Deze stoffen hebben een verdovend en rustgevend effect op je lichaam. Daarnaast helpen antioxidanten om oxidatieve schade in je lichaam te repareren, waardoor je lichaam gezond blijft. De bovengenoemde antioxidanten bevinden zich vooral in je hersenen rondom het centrum dat reacties op stress beheerst. Hierdoor helpen ze je hersenen om een minder sterke stressrespons te geven en om rustiger te blijven.

Advertisement. Scroll to continue reading.

3. Valeriaan en nachtrust: kortere tijd om in slaap te vallen

Wanneer je valeriaan neemt, kan dit de tijd dat het duurt voordat je in slaap valt verkorten. Je ligt hierdoor minder lang te piekeren in bed en valt makkelijker in slaap. Daarnaast helpt het ook om de duur van je slaap te verlengen, waardoor je uiteindelijk meer uren maakt dan dat je normaal gesproken zou doen.

4. Betere slaap

Naast dat valeriaan je helpt bij het verlengen van je nachtrust, helpt het je ook om een betere nachtrust te krijgen. Met behulp van valeriaan kom je makkelijker in een diepe slaap terecht. Deze diepe slaap is van groot belang voor het herstel van je lichaam. Je hersenen sturen tijdens deze fase veel signalen naar de rest van je lichaam om je immuunsysteem op te bouwen, je spieren te herstellen en om de ervaringen en gedachten van de vorige dag te verwerken. Een diepere slaap zorgt er ook voor dat je de volgende ochtend beter uitgerust bent en je minder snel vermoeid zal voelen.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Valeriaan en nachtrust: wat als het niet werkt?

Ontspanningsoefeningen helpen ook met slapen Hoewel valeriaan een potent kruid is, kan het zijn dat het niet alle gewenste effecten heeft die je hoopt dat het heeft. Dit kan te maken hebben met andere onderliggende problemen zoals ziekte of medicatie. Ook kan het komen door je levensstijl en omgeving. Valeriaan werkt het beste wanneer je ook andere maatregelen neemt om beter te slapen. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze tips die je helpen om beter in slaap te komen.

 • Richt je slaapkamer optimaal in. Vermijd hoge temperaturen, houd de kamer rustig en netjes en vermijd harde geluiden of felle lichten van buitenaf.
 • Gebruik geen elektronica vlak voor je gaat slapen. Het blauwe licht geeft je lichaam een vals gevoel dat het daglicht is, waardoor je minder melatonine aanmaakt.
 • Doe ademhalingsoefeningen of ontspanningsoefeningen. Zeker wanneer je last hebt van stress kunnen deze oefeningen je net wat meer ontspannen in bed laten liggen.
 • Eet geen zware of vette maaltijden voor het slapen. Zware en vette maaltijden kunnen ervoor zorgen dat je last krijgt van maagzuur, waardoor je langer wakker ligt met buikpijn.
 • Drink geen cafeïne vlak voor het slapen. Cafeïne blokkeert een hormoon dat je slaperig laat voelen, waardoor je energieker bent.

Als bovenstaande tips en de valeriaan niet helpen, is er mogelijk meer aan de hand. In dat geval is het verstandig om contact op te nemen met een huisarts om te kijken of je mogelijk last hebt van chronische slaapproblemen of iets anders.

Total
0
Shares
Delen 0
Tweet 0
Pin it 0
Share 0
Advertisement. Scroll to continue reading.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

voetbal

wo 23 november 2022 20:25 Sporting Anderlecht speelt deze week de Elite Ronde van de Futsal Champions League, met wedstrijden tegen Pula, Barcelona en...

Wielrennen

Sven Vanthourenhout verraste begin deze week door Thibau Nys niet te selecteren voor het WK van volgend weekend in Oostende. De nummer 1 bij...

Wielrennen

Fase per fase 11:3611 uur 36.Hier staat mogelijk content uit een social media netwerk dat cookies kan gebruiken. U heeft hiervoor nog geen toestemming...

voetbal

Martinez: “Hope Lukaku Gets Entry”The appearance of Romelu Lukaku is particularly striking. Some Inter teammates have tested positive for the Corona virus and it...

Wielrennen

Fase per fase 14:4614 uur 46.quiz QUIZ: Reis langs het parcours van de Giro in 10 vragen 14:39Remco Evenepoel tijdens de verkenning. 14 uur...

Wielrennen

Met een pittig Ardennenparcours voor de boeg waren veel aanvallers geïnteresseerd in een avontuur van 194 kilometer. Maar toch raakte in de eerste 2...

Wielrennen

Alpecin-Fenix mist de slag na uithaal van Gilbert De spanning was te snijden na de massaspurt. Mocht Mark Cavendish of Tim Merlier zegevieren in...

voetbal

wo 19 mei 2021 23:10 Voor de 6e keer in 7 jaar tijd heeft PSG de Coupe de France gewonnen. Monaco bleek in de...

Schaken

In een korte wedstrijddag van PogChamps 3 kwartfinales versloeg Tubbo CodeMiko in de troostbeugel. Hij speelt Neeko in de halve finale van de troostbeugel....

Formule 1

hockeyfinale racing – gantoiseclock 14:5614 uur 56. Wie kroont zich tot landskampioen hockey? In Louvain-la-Neuve strijden Gantoise en de Brusselse club Gantoise dit weekend...

Advertisement