Connect with us

Hi, what are you looking for?

cbssportz

Gezondheid

Supplementen tegen stress die jou kunnen helpen

Supplementen tegen stress die jou kunnen helpen

Heb je wel eens supplementen tegen stress gebruikt? Deze supplementen zijn er speciaal om je te helpen kalmeren en om je beter te laten voelen. Ook kan het wegnemen van stress erg voordelig werken voor je nachtrust, daarom is het een echte aanrader voor mensen die veel last hebben van stress en stressgerelateerde klachten.

Advertisement. Scroll to continue reading.

In dit artikel kijken we naar de effecten van stress op je lichaam en welke supplementen tegen stress het meest effectief zijn om te gebruiken.

De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.

Advertisement. Scroll to continue reading.
 1. Wat zijn de effecten van stress op je lichaam?
 2. Welke supplementen tegen stress zijn effectief?
  1. 1. Supplementen tegen stress: Melatonine
  2. 2. Rozewortel (Rhodiola rosea)
  3. 3. Ashwagandha
  4. 4. Supplementen tegen stress: Glycine
  5. 5. Verschillende B-vitamines
  6. 6. L-theanine

Wat zijn de effecten van stress op je lichaam?

supplementen tegen stress effectieve manier om te ontspannen Er is niks mis met af en toe last van stress hebben. Soms komt het namelijk wel eens voor dat je een groot project moet haasten, of omdat je je telefoon kwijt bent geraakt tijdens het stappen. Dat is heel normaal en in deze perioden in de stress ook van korte duur. Bij langdurige stress kan het echter voor meer problemen zorgen. Zo krijg je dan namelijk last van lichamelijke en fysieke klachten en kan het zelfs slecht voor je gezondheid zijn.

Stress heeft meerdere effecten op je lichaam, waarvan sommigen zwaarder zijn dan anderen. Dit heeft ook te maken met de duur van de stress. Effecten op je lichaam bij kortdurende stress zijn onder andere:

 • Kortademigheid
 • Hoofdpijn
 • Sneller kloppend hart
 • Aangespannen spieren
 • Buikpijn
 • Last van maagzuur

Langdurige stress brengt niet alleen bovenstaande effecten met zich mee, maar heeft zelf ook heftige effecten die je op lange termijn nog kan merken:

 • Meer klachten van depressie
 • Slapeloosheid
 • Een zwakker immuunsysteem
 • Grotere kans op een hartaanval
 • Hogere bloeddruk
 • Vruchtbaarheidsklachten
 • Laag libido
 • Erectiestoornis
 • Onregelmatige of missende menstruatie

Het is daarom belangrijk om je stress zo veel mogelijk te beperken en behandelen wanneer je hier last van hebt. Dat is niet alleen beter voor je lichamelijke gezondheid, maar ook voor je gemoedstoestand.

Welke supplementen tegen stress zijn effectief?

Melatonine effectief bij kalmeren en slaap Om te helpen met het verminderen van stress, kan je gebruik maken van een aantal supplementen tegen stress. Deze supplementen hebben een bepaald effect op je lichaam of hersenen waardoor je makkelijker tot rust komt en minder snel blijft piekeren. Daarnaast kunnen deze supplementen ook helpen om je leven op andere punten te bevorderen, zoals bij je slaap.

1. Supplementen tegen stress: Melatonine

Wanneer je last van slaapproblemen hebt door stress, is melatonine een van de beste supplementen tegen stress die je kan nemen. Melatonine is namelijk een stofje dat je hersenen aanmaken om je een vermoeid gevoel te geven. Stress kan ervoor zorgen dat we te lang nog wakker blijven piekeren, waardoor je lichaam een boost goed kan gebruiken. Melatonine is verkrijgbaar bij vrijwel alle drogisten en veilig in het gebruik.

Advertisement. Scroll to continue reading.

2. Rozewortel (Rhodiola rosea)

Rozewortel is minder bekend in Nederland, maar wordt al eeuwen in de koude gebieden van Azië en Rusland gebruikt. Het kruid staat erom bekend dat het je lichaam helpt zich beter te beschermen tegen stress, waardoor je er minder last van hebt. Daarnaast helpt het je door gevoelens van angst, prikkelbaarheid en vermoeidheid kan tegengaan, blijkt uit onderzoek.

3. Ashwagandha

Dit Indiase kruid wordt ook al eeuwen gebruikt om te helpen bij stress. Ashwagandha helpt namelijk bij het verminderen van je cortisolgehalte in de ochtend, waardoor je gedurende de dag beter bestand bent tegen stress. Ook zou het angstklachten en gevoelens van depressie kunnen verminderen.

Advertisement. Scroll to continue reading.

4. Supplementen tegen stress: Glycine

Net als melatonine, kan glycine goed van pas komen om beter te slapen wanneer je last hebt van stress. Glycine is een aminozuur dat helpt bij het opbouwen van eiwitten, maar ook ondersteunt het de hersenen bij het verlagen van je kerntemperatuur tijdens het slapen. Hierdoor wordt je minder snel wakker en blijf je in een diepe slaap waarin je lichaam zichzelf kan herstellen.

5. Verschillende B-vitamines

Vrijwel alle B-vitamines spelen een rol bij de werking van ons metabolisme. Ze helpen je lichaam namelijk om voeding om te zetten in energie. Ook kunnen ze bijdragen aan het verminderen van stress. Dit doen ze door het aminozuur homocysteïne te verlagen in je bloed. Homocysteïne draagt bij aan een verhoogde kans op stress en ernstige aandoeningen zoals dementie, kanker en hart- en vaatziekten. Door voldoende vitamine B binnen te krijgen, houd je het gehalte van homocysteïne laag en zal je minder last van stress hebben.

Advertisement. Scroll to continue reading.

6. L-theanine

L-theanine is een aminozuur dat veel voorkomt in de bladeren van thee. In tegenstelling tot glycine en melatonine, helpt dit aminozuur om stress te verlagen zonder dat het een slaperige bijwerking heeft. Wanneer je L-theanine neemt, verlaagt je hartslag en je cortisolgehalte. Daarnaast kan je het gewoon al binnen krijgen door regelmatig een kop groene thee te drinken.

Total
0
Shares
Advertisement. Scroll to continue reading.
Delen 0
Tweet 0
Pin it 0
Share 0
Advertisement. Scroll to continue reading.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

voetbal

wo 23 november 2022 20:25 Sporting Anderlecht speelt deze week de Elite Ronde van de Futsal Champions League, met wedstrijden tegen Pula, Barcelona en...

palms

Articles Payment Alternatives Mobile Check out Specialized Product Credit Cards You’re for a top-tier website and our support services reflects that. Twenty-four hours a...

Wielrennen

Fase per fase 11:3611 uur 36.Hier staat mogelijk content uit een social media netwerk dat cookies kan gebruiken. U heeft hiervoor nog geen toestemming...

Wielrennen

Alpecin-Fenix mist de slag na uithaal van Gilbert De spanning was te snijden na de massaspurt. Mocht Mark Cavendish of Tim Merlier zegevieren in...

Wielrennen

Fase per fase 14:4614 uur 46.quiz QUIZ: Reis langs het parcours van de Giro in 10 vragen 14:39Remco Evenepoel tijdens de verkenning. 14 uur...

Wielrennen

Met een pittig Ardennenparcours voor de boeg waren veel aanvallers geïnteresseerd in een avontuur van 194 kilometer. Maar toch raakte in de eerste 2...

voetbal

Martinez: “Hope Lukaku Gets Entry”The appearance of Romelu Lukaku is particularly striking. Some Inter teammates have tested positive for the Corona virus and it...

Wielrennen

Sven Vanthourenhout verraste begin deze week door Thibau Nys niet te selecteren voor het WK van volgend weekend in Oostende. De nummer 1 bij...

Atletiek

Elise Vanderelst (archieffoto)

Advertisement