Connect with us

Hi, what are you looking for?

cbssportz

Gezondheid

Wat zijn de voor- en nadelen van biologisch eten?

Wat zijn de voor- en nadelen van biologisch eten?

Bij veel supermarkten heb jij de keuze om biologisch eten te kopen. Er zijn ook winkels die alleen maar biologisch eten verkopen. Vaak wordt er geclaimd dat biologisch eten gezonder is. Is dat wel zo? In dit artikel leg ik dat uit.

Advertisement. Scroll to continue reading.

De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.

Inhoud van dit artikel over de voor- en nadelen van biologisch eten
 1. Wat is biologisch eten
 2. Voordelen van biologisch eten
  1. Nitraat in biologische producten
  2. Biologische zuivel en vlees
  3. Betere weerstand dieren biologische landbouw
 3. Nadelen biologisch eten
  1. Sneller oplopen van infecties
  2. Dioxine in eieren
 4. Kan jij afvallen van biologische voeding?

Wat is biologisch eten

biologisch eten Bij biologisch eten wordt er gestreefd naar een zo laag mogelijke milieu impact en een goed dierenwelzijn. Er zijn strenge wettelijke voorschriften waaraan een product moet voldoen voordat het ‘biologisch’ mag worden genoemd.

Zo mag er geen gebruik worden gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen, genetische gemodificeerde organismen en kunstmest. De handelaren, importeurs en opslagbedrijven moeten zich ook houden aan strikte voorschriften.

Advertisement. Scroll to continue reading.

E-nummers van natuurlijke oorsprong zijn wel toegestaan. Het dierenwelzijn waarborgen is ook een criterium.

Er is daarnaast biologisch-dynamische voeding. Deze boeren en tuinders houden zich naast de criteria voor biologische voeding aan nog meer eisen. De eisen hebben betrekking op het dierenwelzijn, de bodemkwaliteit, de natuur en het landschap. Hierbij is het streven om een samenhang te hebben tussen planten, de kosmos en dieren.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Voordelen van biologisch eten

Niet-biologische voedingsmiddelen en biologische voedingsmiddelen zijn doorgaans even veilig. Desalniettemin zijn er een aantal factoren waardoor biologische producten soms gezonder zijn. Meer daarover lees je onderstaand.

Nitraat in biologische producten

Sommige biologische groenten bevatten minder nitraat. Dit komt doordat bij het oogsten van biologische groenten zo min mogelijk mest wordt gebruikt.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Nitraat zit van nature in groenten, fruit en drinkwater. Nitraat vormt nitriet. Nitriet is bij bepaalde hoeveelheden schadelijk voor de gezondheid. Sommige groenten zijn ook nitraatrijk, zoals sla, spitskool en spinazie. De risico’s voor de gezondheid door het eten van deze groenten is erg laag.

Het nitraatgehalte in groenten kan stijgen door het gebruik van (kunst)mest.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Biologische zuivel en vlees

Biologische boeren gebruiken doorgaans minder vaak diergeneesmiddelen. Dit zijn geneesmiddelen die gebruikt worden voor de behandeling van dieren. Hierdoor kan het zijn dat er minder resten van deze diergeneesmiddelen in biologisch eten (zoals zuivel en vlees) zit.

De diergeneesmiddelen die gebruikt mogen worden, zijn eerst goedgekeurd door de Europese Unie. Er is onderzocht bij welke concentraties in voedsel het een negatief effect op de gezondheid kan hebben van mensen. Er moet daarom een vastgestelde periode zijn tussen het moment dat het geneesmiddel is gebruikt en dat de levensmiddelen (bijvoorbeeld vlees en eieren) wordt verkregen.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Betere weerstand dieren biologische landbouw

Meestal hebben dieren meer vrijheid in de biologische landbouw. Dit kan zorgen voor minder stress en een beter immuunsysteem.

Biologische dieren groeien vaak ook trager, doordat ze een normale hoeveelheid eten krijgen. Ze leven vaak ook langer door het beter kunnen herstellen van ziekten. Daardoor kunnen ze over bepaalde infecties heen groeien, zoals salmonella.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Nadelen biologisch eten

Er zijn naast de voordelen ook een aantal nadelen van biologisch eten. Lees snel verder om erachter te komen wat de mogelijke nadelen van biologisch eten zijn. Ik vertel jou er graag meer over.

Sneller oplopen van infecties

Doordat de dieren meer vrijheid hebben, komen ze sneller in contact met andere dieren. Hierdoor is de kans op het oplopen van een besmetting horen.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Dioxine in eieren

biologisch eten De hoeveelheid dioxine is hoger in biologische eieren dan in niet-biologische eieren. Vermoedelijk komt dit doordat biologische kippen dioxine via de grond binnenkrijgen.

Dit is niet het geval bij vleeskuikens, omdat dit dier erg kort leeft.

Kan jij afvallen van biologische voeding?

Sommige mensen denken dat je van biologische voeding sneller afvalt. Dit is niet het geval. Het aantal calorieën in biologische en niet-biologische voeding is in principe hetzelfde.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Wel kan jij afvallen door bewust voor gezonde voeding te kiezen. Sommige biologische voeding is minder bewerkt, waardoor het wel minder calorieën bevat. Een biologische appel en een niet-biologische appel bevat echter evenveel calorieën.

Total
0
Shares
Advertisement. Scroll to continue reading.
Delen 0
Tweet 0
Pin it 0
Share 0
Advertisement. Scroll to continue reading.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

voetbal

wo 23 november 2022 20:25 Sporting Anderlecht speelt deze week de Elite Ronde van de Futsal Champions League, met wedstrijden tegen Pula, Barcelona en...

Wielrennen

Sven Vanthourenhout verraste begin deze week door Thibau Nys niet te selecteren voor het WK van volgend weekend in Oostende. De nummer 1 bij...

voetbal

Martinez: “Hope Lukaku Gets Entry”The appearance of Romelu Lukaku is particularly striking. Some Inter teammates have tested positive for the Corona virus and it...

Wielrennen

Fase per fase 11:3611 uur 36.Hier staat mogelijk content uit een social media netwerk dat cookies kan gebruiken. U heeft hiervoor nog geen toestemming...

Wielrennen

Fase per fase 14:4614 uur 46.quiz QUIZ: Reis langs het parcours van de Giro in 10 vragen 14:39Remco Evenepoel tijdens de verkenning. 14 uur...

voetbal

wo 19 mei 2021 23:10 Voor de 6e keer in 7 jaar tijd heeft PSG de Coupe de France gewonnen. Monaco bleek in de...

Wielrennen

Met een pittig Ardennenparcours voor de boeg waren veel aanvallers geïnteresseerd in een avontuur van 194 kilometer. Maar toch raakte in de eerste 2...

Wielrennen

Alpecin-Fenix mist de slag na uithaal van Gilbert De spanning was te snijden na de massaspurt. Mocht Mark Cavendish of Tim Merlier zegevieren in...

Formule 1

hockeyfinale racing – gantoiseclock 14:5614 uur 56. Wie kroont zich tot landskampioen hockey? In Louvain-la-Neuve strijden Gantoise en de Brusselse club Gantoise dit weekend...

Schaken

In een korte wedstrijddag van PogChamps 3 kwartfinales versloeg Tubbo CodeMiko in de troostbeugel. Hij speelt Neeko in de halve finale van de troostbeugel....

Advertisement