Connect with us

Hi, what are you looking for?

cbssportz

Gezondheid

Alle ins en outs over natuurlijke kaliumrijke voeding

Alle ins en outs over natuurlijke kaliumrijke voeding

Er zijn maar weinig mensen die nu precies weten wat er allemaal onder de kaliumrijke voeding valt en hoeveel je hiervan nodig hebt voor je lichaam. Ook is het nog redelijk onbekend wat kalium nu voor je lichaam doet. Hoewel je makkelijk wat supplementen kan nemen, is het natuurlijk veel fijner als je het uit je voeding kan halen.

Advertisement. Scroll to continue reading.

In dit artikel kijken we naar wat kalium voor je lichaam doet, waar het veel in voorkomt en hoeveel je hiervan nodig hebt om gezond te kunnen leven.

De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.

Advertisement. Scroll to continue reading.
 1. Wat is kalium?
 2. Hoe herken ik kaliumrijke voeding?
  1. 1. Witte bonen
  2. 2. Kaliumrijke voeding: Aardappelen
  3. 3. Bieten
  4. 4. Kaliumrijke voeding: Spinazie
  5. 5. Bananen
  6. 6. Avocado
  7. 7. Yoghurt

Wat is kalium?

kaliumrijke voeding veel groente en fruit Kalium is een mineraal dat samen met andere mineralen in je lichaam ervoor zorgt dat de vochtbalans intact blijft en het helpt ook bij het regelen van je bloeddruk. Het komt in veel verschillende voedingsmiddelen voor, waardoor een tekort niet vaak voorkomt. Kalium komt voornamelijk voor in kaliumrijke voeding zoals groente en fruit, maar ook in noten, graanproducten, vlees, vis en melkproducten.

Wanneer je kalium binnenkrijgt, neemt je lichaam hier ongeveer 90% van op. Dit gebeurt in de dunne darm waarna het in je bloedbaan terecht komt. Je lichaam is zelf in staat om te reguleren hoeveel kalium het nodig heeft en opneemt. Zo heb je niet snel een overschot in je lichaam. Een teveel plas je uit of verlies je via je ontlasting.

Naast dat kalium helpt bij het intact houden van de vochtbalans in je lichaam, zorgt het ervoor dat je bloeddruk ook op peil blijft. Natrium zorgt namelijk al snel voor een hoge bloeddruk en kalium gaat dit tegen. Ook ondersteunt kalium het lichaam bij het geleiden van zenuwprikkels zodat je spieren zich goed kunnen bewegen en samentrekken. Een kaliumtekort komt vrijwel niet voor, maar kan ontstaan na hevig braken, diarree of het gebruik van plaspillen. Als een gevolg hiervan kan je last krijgen van de volgende symptomen:

Advertisement. Scroll to continue reading.
 • Weinig eetlust
 • Zwakke spieren
 • Lusteloosheid
 • Misselijkheid
 • Veranderingen in het hartritme (al komt dit alleen in ernstige gevallen voor)

Hoe herken ik kaliumrijke voeding?

redelijk weinig kalium in bananen Omdat vrijwel alles kalium bevat, is het lastig om te weinig binnen te krijgen. Wanneer je echter net ziek bent geweest of veel gebruik maakt van plaspillen is het handig om te weten welke voedingsmiddelen veel kalium bevatten. Zo weet je zeker dat je voldoende kaliumrijke voeding binnenkrijgt en hoef je je geen zorgen om een tekort te maken.

1. Witte bonen

Witte bonen zijn een van de grootste kaliumbronnen die je kan nemen. Per 130 gram gekookte bonen krijg je namelijk al 421 mg kalium binnen. Daarnaast bevatten witte bonen ook veel ijzer en calcium, waardoor je gelijk je andere mineralen ook onderhoud.

2. Kaliumrijke voeding: Aardappelen

Ook gewone en zoete aardappelen bevatten veel kalium. Het mineraal bevindt zich hier in zowel de schil als het vruchtvlees van de aardappel. Een grote gebakken aardappel van zo’n 300 gram bevat wel 1600 mg aan kalium. Daarnaast zijn ze ook rijk aan vitamine A, C en B6.

Advertisement. Scroll to continue reading.

3. Bieten

Bieten geven je een 2-in-1 deal wanneer het om kalium gaat. Zo bevat 85 gram aan gekookte bieten wel 259 mg kalium en zitten er ontzettend veel antioxidanten in die je lichaam helpen om schade van buitenaf tegen te gaan. Je ondersteunt hiermee je immuunsysteem.

4. Kaliumrijke voeding: Spinazie

Spinazie is een alleskunner en zit boordevol goede voedingsstoffen, waaronder kalium. Met een kopje gekookte spinazie zit je al gauw over de 1000 mg kalium heen en krijg je daarbij ook nog ontzettend veel vitamine A, K, calcium en mangaan binnen. Bovendien bevat spinazie ook veel ijzer en antioxidanten, waardoor je je hele lichaam helpt door spinazie te eten. Lust je geen gekookte spinazie? Dan is een wokgerecht of een smoothie ook een goed alternatief.

Advertisement. Scroll to continue reading.

5. Bananen

Veel mensen kennen bananen juist als grote bron van kalium, en wanneer het om fruit gaat klopt dit ook wel. Toch bevatten ze minder kalium dan de kaliumrijke voeding die we hierboven hebben benoemd. Eén banaan bevat ongeveer 450 mg aan kalium, dat komt neer op 1/7e van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH).

6. Avocado

Net als bananen, bevatten avocado’s ook erg veel kalium. Een flinke avocado van 150 gram bevat al snel 1120 mg kalium. Daarnaast zitten er veel goede vetten in avocado’s die helpen je lichaam te ondersteunen. Avocado’s vullen goed, waardoor ze een lekkere snack zijn voor tussendoor.

Advertisement. Scroll to continue reading.

7. Yoghurt

Ook yoghurt bevat redelijk veel kalium, maar aanzienlijk minder dan groente en fruit. Een portie van 245 gram bevat ongeveer 380 mg aan kalium. Het is dus geen hoofdbron van kalium, maar een goede toevoeging aan je dagelijkse dieet. Yoghurt bevat wel weer veel goede probiotische bacteriën die de gezondheid van je darmen goed ondersteunen.

Total
0
Shares
Advertisement. Scroll to continue reading.
Delen 0
Tweet 0
Pin it 0
Share 0
Advertisement. Scroll to continue reading.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

voetbal

wo 23 november 2022 20:25 Sporting Anderlecht speelt deze week de Elite Ronde van de Futsal Champions League, met wedstrijden tegen Pula, Barcelona en...

Wielrennen

Fase per fase 11:3611 uur 36.Hier staat mogelijk content uit een social media netwerk dat cookies kan gebruiken. U heeft hiervoor nog geen toestemming...

Wielrennen

Alpecin-Fenix mist de slag na uithaal van Gilbert De spanning was te snijden na de massaspurt. Mocht Mark Cavendish of Tim Merlier zegevieren in...

Wielrennen

Fase per fase 14:4614 uur 46.quiz QUIZ: Reis langs het parcours van de Giro in 10 vragen 14:39Remco Evenepoel tijdens de verkenning. 14 uur...

palms

Articles Payment Alternatives Mobile Check out Specialized Product Credit Cards You’re for a top-tier website and our support services reflects that. Twenty-four hours a...

Wielrennen

Met een pittig Ardennenparcours voor de boeg waren veel aanvallers geïnteresseerd in een avontuur van 194 kilometer. Maar toch raakte in de eerste 2...

Wielrennen

Sven Vanthourenhout verraste begin deze week door Thibau Nys niet te selecteren voor het WK van volgend weekend in Oostende. De nummer 1 bij...

voetbal

Martinez: “Hope Lukaku Gets Entry”The appearance of Romelu Lukaku is particularly striking. Some Inter teammates have tested positive for the Corona virus and it...

voetbal

wo 19 mei 2021 23:10 Voor de 6e keer in 7 jaar tijd heeft PSG de Coupe de France gewonnen. Monaco bleek in de...

Advertisement