Connect with us

Hi, what are you looking for?

cbssportz

Gezondheid

Veel zweten tijdens het slapen: Hoe verminder je dit?

Veel zweten tijdens het slapen: Hoe verminder je dit?

Zweten tijdens het slapen overkomt iedereen wel eens. Het is een lichamelijke reactie op de verandering van de temperatuur. Toch kan het erg vervelend zijn wanneer je midden in de nacht wakker wordt doordat je heel erg aan het zweten bent. Soms zit hier zelfs een medische oorzaak aan vast.

Advertisement. Scroll to continue reading.

In dit artikel kijken we naar de oorzaken van zweten tijdens het slapen en geven we je een aantal tips hoe je dit kan verminderen.

De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.

Advertisement. Scroll to continue reading.
 1. Hoe ontstaat zweten tijdens het slapen?
  1. 1. Te warme temperatuur
  2. 2. Menopauze
  3. 3. Medicatie
  4. 4. Infectie en ziekte
  5. 5. Hormonale problemen
  6. 6. Zweten tijdens het slapen door angststoornissen
  7. 7. Zwangerschap
 2. Hoe verminder je zweten tijdens het slapen?
  1. 1. Zweten tijdens het slapen: Houd je slaapkamer koel
  2. 2. Verminder je alcohol en drugs inname
  3. 3. Vermijd pittig eten
  4. 4. Zweten tijdens het slapen: Draag luchtige kleding
  5. 5. Gebruik ontspanningstechnieken
  6. 6. Zoek medische hulp

Hoe ontstaat zweten tijdens het slapen?

zweten tijdens het slapen oorzaken Zweten tijdens het slapen maakt iedereen mee, maar helemaal doordrenkt wakker worden gebeurt een stuk minder. Dit noemen we nacht zweet. Nacht zweet vindt plaats wanneer je zo veel zweet tijdens het slapen dat je kleding en/of beddengoed nat wordt en je nat en warm wakker wordt. Er kunnen hier verschillende oorzaken voor zijn.

1. Te warme temperatuur

Als je slaapkamer of bed te heet is, kan je ‘s nachts ook goed bezweet wakker worden. Dit noemen we alleen geen nacht zweet omdat de oorzaak buiten het lichaam ligt. Je hebt wellicht te dikke dekens gebruikt, of je raam dicht gelaten tijdens een hete zomeravond.

2. Menopauze

Veel mensen ervaren nacht zweet tijdens de menopauze. Dit is een reactie van je lichaam op de verandering van je hormonen. Wel 85% van de mensen in de menopauze hebben hier af en toe last van en het is daardoor ook een grote oorzaak van slapeloosheid.

Advertisement. Scroll to continue reading.

3. Medicatie

Verschillende soorten medicatie hebben als bijwerking dat je last van opvliegers kan krijgen. Wanneer dit ‘s nachts gebeurt, zal je gaan zweten tijdens het slapen. Vooral medicatie tegen depressies, maar ook aspirine kunnen deze bijwerkingen hebben. Vaak stoppen de symptomen wanneer je stopt met het medicijn.

4. Infectie en ziekte

Wanneer je een nare infectie hebt, of ziek bent, kan je ook last krijgen van nacht zweet. Je lichaam is dan bezig om de infectie te stillen of om de ziekte te bevechten. Het verhogen van je lichaamstemperatuur is een strategie om slechte bacteriën te doden, maar je kan daar zelf ook last van hebben.

Advertisement. Scroll to continue reading.

5. Hormonale problemen

Naast de menopauze zijn er ook nog andere hormonale problemen waardoor je kan gaan zweten tijdens het slapen. Mensen met diabetes, een verhoogde bloedsuikerspiegel of een overactieve schildklier kunnen hier veel last van hebben.

6. Zweten tijdens het slapen door angststoornissen

Angststoornissen en grote hoeveelheden stress kunnen ervoor zorgen dat je lichaam van slag raakt en de temperatuur verhoogd. Als een gevolg hiervan krijg je last van nacht zweet.

Advertisement. Scroll to continue reading.

7. Zwangerschap

Zowel tijdens de zwangerschap als na de geboorte is het lichaam erg druk bezig om alle veranderingen bij te houden. Ook hier komen veel nieuwe hormonen kijken. Je hebt het daardoor vaker warm tijdens het slapen.

Hoe verminder je zweten tijdens het slapen?

koele slaapkamer betere slaap Zweten tijdens het slapen is om meerdere redenen geen pretje. Zo slaap je slechter, waardoor je overdag meer vermoeid bent en zal je je bed of pyjama vaker moeten verschonen dan je normaliter zou doen. Het is daarom handig als je een aantal tips hebt waarmee je je nacht zweet kan verminderen.

1. Zweten tijdens het slapen: Houd je slaapkamer koel

Hoewel dit vooral werkt wanneer je een te warme deken hebt gebruikt, kan het ook de symptomen verlichten bij andere oorzaken. Door je slaapkamer en bed koel te houden, heeft je lichaam minder snel last van nachtzweet en slaap je sneller door.

Advertisement. Scroll to continue reading.

2. Verminder je alcohol en drugs inname

Zowel alcohol als sigaretten en andere drugs kunnen ervoor zorgen dat je lichaam van slag raakt. Je lever en nieren zijn namelijk hard aan het werk om de gifstoffen af te voeren. Je krijgt het hierdoor sneller warm en kan gaan zweten.

3. Vermijd pittig eten

Vlak voor het slapen een chili schotel eten is misschien wel lekker, maar niet handig voor je lichaam. Sowieso zit je maag dan erg vol waardoor je last kan krijgen van maagzuur, maar ook zorgt de pittigheid ervoor dat je gaat zweten.

Advertisement. Scroll to continue reading.

4. Zweten tijdens het slapen: Draag luchtige kleding

Een synthetische pyjama staat misschien mooi, maar is niet ademend. Kies daarom voor een losse en luchtige stof, zoals linnen of bamboe, dat helpt om je temperatuur beter af te voeren.

5. Gebruik ontspanningstechnieken

Zeker wanneer je veel last van stress en angst hebt, kan het helpen om ontspanningstechnieken uit te proberen voor je gaat slapen. Je lichaam komt hierdoor al tot rust, waardoor de kans op zweten tijdens het slapen een stuk kleiner is.

Advertisement. Scroll to continue reading.

6. Zoek medische hulp

Als je niet weet waardoor je plotseling last hebt van nacht zweet, of wanneer het langdurig blijft aanhouden ondanks de maatregelen die je hebt genomen, is het tijd om langs de huisarts te gaan. Er is dan mogelijk iets anders aan de hand waardoor je veel last hebt van zweten.

Total
0
Shares
Advertisement. Scroll to continue reading.
Delen 0
Tweet 0
Pin it 0
Share 0
Advertisement. Scroll to continue reading.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

voetbal

wo 23 november 2022 20:25 Sporting Anderlecht speelt deze week de Elite Ronde van de Futsal Champions League, met wedstrijden tegen Pula, Barcelona en...

Wielrennen

Sven Vanthourenhout verraste begin deze week door Thibau Nys niet te selecteren voor het WK van volgend weekend in Oostende. De nummer 1 bij...

Wielrennen

Fase per fase 11:3611 uur 36.Hier staat mogelijk content uit een social media netwerk dat cookies kan gebruiken. U heeft hiervoor nog geen toestemming...

voetbal

Martinez: “Hope Lukaku Gets Entry”The appearance of Romelu Lukaku is particularly striking. Some Inter teammates have tested positive for the Corona virus and it...

Wielrennen

Fase per fase 14:4614 uur 46.quiz QUIZ: Reis langs het parcours van de Giro in 10 vragen 14:39Remco Evenepoel tijdens de verkenning. 14 uur...

Wielrennen

Met een pittig Ardennenparcours voor de boeg waren veel aanvallers geïnteresseerd in een avontuur van 194 kilometer. Maar toch raakte in de eerste 2...

Wielrennen

Alpecin-Fenix mist de slag na uithaal van Gilbert De spanning was te snijden na de massaspurt. Mocht Mark Cavendish of Tim Merlier zegevieren in...

voetbal

wo 19 mei 2021 23:10 Voor de 6e keer in 7 jaar tijd heeft PSG de Coupe de France gewonnen. Monaco bleek in de...

Formule 1

hockeyfinale racing – gantoiseclock 14:5614 uur 56. Wie kroont zich tot landskampioen hockey? In Louvain-la-Neuve strijden Gantoise en de Brusselse club Gantoise dit weekend...

Schaken

In een korte wedstrijddag van PogChamps 3 kwartfinales versloeg Tubbo CodeMiko in de troostbeugel. Hij speelt Neeko in de halve finale van de troostbeugel....

Advertisement