Connect with us

Hi, what are you looking for?

cbssportz

Gezondheid

Kunnen bepaalde vitamine supplementen schadelijk zijn?

Kunnen bepaalde vitamine supplementen schadelijk zijn?

“Zijn vitamine supplementen schadelijk?” Dit is een vraag die je zo nu en dan voorbij hoort komen. Veel mensen zullen deze vraag verrassend vinden, want vitamines horen goed voor je lichaam te zijn, of niet? Hoewel dat in de meeste gevallen helemaal waar is, zijn er ook uitzonderingen waarbij vitamines niet zo goed voor je zijn.

Advertisement. Scroll to continue reading.

In dit artikel kijken we naar de vraag of bepaalde vitamine supplementen schadelijk kunnen zijn en waar dat dan aan ligt.

De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.

Advertisement. Scroll to continue reading.
  1. Welke soorten vitamines zijn er?
  2. Kunnen vitamine supplementen schadelijk zijn?
    1. Wateroplosbare vitamines
    2. Vitamine supplementen schadelijk: Vetoplosbare vitamines
  3. Zijn alle vitamine supplementen schadelijk?

Welke soorten vitamines zijn er?

vitamine supplementen schadelijk door overmatig gebruik Voordat we gaan kijken naar welke vitamine supplementen schadelijk zijn, is het belangrijk om te weten welke soorten vitamines er allemaal zijn. We kunnen vitamines namelijk onderverdelen in twee categorieën: wateroplosbare vitamines en vetoplosbare vitamines. Beiden hebben een andere functie in het lichaam en het lichaam reageert ook anders op elke soort.

Wateroplosbare vitamines zijn vitamines die, zoals de naam al doet vermoeden, oplossen in water. Deze zitten in het vocht van voedingsmiddelen, zoals fruit en groente. Ze zijn gevoelig voor water en verhitting, waardoor deze vitamines kunnen vervliegen. Ook in je lichaam kun je ze niet opslaan (met uitzondering van vitamine B12). Wanneer je te veel aan deze vitamine in je lichaam hebt, plas of zweet je deze uit. De wateroplosbare vitamines zijn C en alle B-vitamines.

Vetoplosbare vitamines zijn vitamines die veel voorkomen in vette producten, zoals olie, boter, vet vlees, vis en dierlijke melkproducten. Je darmen nemen deze vitamines op en daarna komen ze terecht in het weefsel van je lichaam en je lever. Hier worden ze opgeslagen totdat je lichaam ze nodig heeft. De vetoplosbare vitamines zijn vitamine A, D, E en K.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Kunnen vitamine supplementen schadelijk zijn?

kramp veelvoorkomend symptoom Gewoonlijk nemen we vitamine supplementen wanneer we een vitaminetekort hebben of wanneer we ons immuunsysteem een boost willen geven. Toch kan het nemen van supplementen ook een averechts effect hebben, zoals wanneer je te veel van de vitamines binnenkrijgt. De bijwerkingen en effecten hiervan verschillen per vitamine, maar kunnen erg schadelijk zijn.

Wateroplosbare vitamines

Wateroplosbare vitamines zijn vaak het minst schadelijk. Vooral vitamine B1, B2, B5, B7 en B12 hebben geen duidelijke effecten wanneer je hier teveel van neemt. In de meeste gevallen plas je ze uit. Je urine wordt hooguit een geelgroene kleur, maar dit heeft verder geen effecten op je gezondheid.

De andere vitamine supplementen kunnen schadelijk zijn. Zo kan een teveel aan vitamine C leiden tot misselijkheid, diarree, hoofdpijn, flatulentie en braken. Dit kan gebeuren vanaf 6 gram vitamine C per dag. Hetzelfde geldt voor vitamine B6, maar hierbij kan je ook last krijgen van plekjes op je huid en neurologische problemen.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Een teveel aan vitamine B3 kan leiden tot een hoge bloeddruk, leverschade en verminderd zicht. Het uiterste limiet van deze vitamine zit tussen de 1 en 3 gram per dag.

Foliumzuur (vitamine B11) wordt gebruikt voor het immuunsysteem, maar een teveel hiervan kan juist leiden tot een zwakker immuunsysteem. Daarnaast heeft het ook negatieve effecten op je mentale gezondheid en kan het een mogelijk B12-tekort maskeren, waardoor je deze pas te laat ontdekt.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Vitamine supplementen schadelijk: Vetoplosbare vitamines

Welke andere vitamine supplementen schadelijk zijn, zijn de vetoplosbare vitamines. Deze hebben vaak sterkere effecten dan wateroplosbare vitamines en moeten daardoor nauw in de gaten gehouden worden.

Een teveel aan vitamine A kan zorgen voor misselijkheid, meer druk op de hersenen en kan in uiterste gevallen leiden tot een coma. Toch hoef je je geen zorgen te maken, want vaak ga je niet ver over het limiet wanneer je vitamine A rijke voeding eet.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Vitamine D zorgt juist voor een mindere eetlust, gewichtsverlies en hartkloppingen. Ook kan het calciumgehalte in je bloed verhoogd worden door vitamine D, wat schadelijk kan zijn voor je organen.

Hoewel vitamine E veel goeds doet voor je lichaam dankzij de antioxidante werking, kan een teveel van deze vitamine leiden tot bloedpropjes, bloeduitstortinkjes en een beroerte. Ook hier heb je erg veel van nodig voordat de ernstige symptomen voorkomen.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Zijn alle vitamine supplementen schadelijk?

Het kan zijn dat bovenstaande informatie je huiverig heeft gemaakt over het gebruiken van supplementen, maar dit is niet nodig. In vrijwel alle gevallen zijn vitamine supplementen veilig in het gebruik. Waar je echter op moet letten is dat je deze supplementen niet gebruikt wanneer je voldoende van deze vitamine al uit je voeding haalt.

Wanneer er uit bloedonderzoek bij de huisarts blijkt dat je een vitaminetekort hebt, kan je in overleg met je huisarts besluiten om supplementen te nemen. Ook wanneer je slechts een multivitamine per dag neemt, hoef je je geen zorgen te maken over je gezondheid. In deze gevallen zal het supplement je juist helpen om je gezondheid te ondersteunen. Pas bij overmatig gebruik, zullen deze bijwerkingen aan bod komen.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Total
0
Shares
Delen 0
Tweet 0
Pin it 0
Share 0
Advertisement. Scroll to continue reading.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

voetbal

wo 23 november 2022 20:25 Sporting Anderlecht speelt deze week de Elite Ronde van de Futsal Champions League, met wedstrijden tegen Pula, Barcelona en...

palms

Articles Payment Alternatives Mobile Check out Specialized Product Credit Cards You’re for a top-tier website and our support services reflects that. Twenty-four hours a...

Wielrennen

Fase per fase 11:3611 uur 36.Hier staat mogelijk content uit een social media netwerk dat cookies kan gebruiken. U heeft hiervoor nog geen toestemming...

Wielrennen

Alpecin-Fenix mist de slag na uithaal van Gilbert De spanning was te snijden na de massaspurt. Mocht Mark Cavendish of Tim Merlier zegevieren in...

Wielrennen

Fase per fase 14:4614 uur 46.quiz QUIZ: Reis langs het parcours van de Giro in 10 vragen 14:39Remco Evenepoel tijdens de verkenning. 14 uur...

Wielrennen

Met een pittig Ardennenparcours voor de boeg waren veel aanvallers geïnteresseerd in een avontuur van 194 kilometer. Maar toch raakte in de eerste 2...

voetbal

Martinez: “Hope Lukaku Gets Entry”The appearance of Romelu Lukaku is particularly striking. Some Inter teammates have tested positive for the Corona virus and it...

Wielrennen

Sven Vanthourenhout verraste begin deze week door Thibau Nys niet te selecteren voor het WK van volgend weekend in Oostende. De nummer 1 bij...

Atletiek

Elise Vanderelst (archieffoto)

Advertisement