Connect with us

Hi, what are you looking for?

cbssportz

Gezondheid

Kun je voedingssupplementen mee in het vliegtuig nemen?

Kun je voedingssupplementen mee in het vliegtuig nemen?

Nu het reizen weer mag, wil je vast binnenkort je voedingssupplementen mee in het vliegtuig nemen. Dit lijkt iets wat je gewoon zou mogen doen, maar het kan je verbazen hoe streng de douane soms is op het vliegveld. Om je te helpen om voorbereid op reis te gaan, hebben wij voor je uitgezocht of je voedingssupplementen mee in het vliegtuig mag nemen.

Advertisement. Scroll to continue reading.

In dit artikel kijken we naar de regels van de Nederlandse douane en hoe je er achter komt wat je in het buitenland mee mag nemen of niet.

De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.

Advertisement. Scroll to continue reading.
 1. Voedingssupplementen mee in het vliegtuig: Nederlandse douane
 2. Waar moet je nog meer op letten bij voedingssupplementen mee in het vliegtuig?
  1. 1. Maximum hoeveelheid
  2. 2. Ingrediënten
  3. 3. De vorm van het middel
 3. Handige voedingssupplementen om mee te nemen

Voedingssupplementen mee in het vliegtuig: Nederlandse douane

voedingssupplementen mee in het vliegtuig toegestaan Wanneer je op reis gaat met het vliegtuig, zijn er altijd strenge regels waaraan je handbagage moet voldoen. Het is daarom verstandig om je hier van tevoren over in te lezen zodat je weet of je je voedingssupplementen mee in het vliegtuig mag nemen. Dit geldt voor zowel vitamines als sportsupplementen, zoals eiwitpoeder.

Het voordeel van een land in de Europese Unie zijn, is dat vrijwel alles wat is goedgekeurd in Nederland, ook over de grens het buitenland mee in genomen mag worden. Wel moet je nog steeds aan een aantal eisen voldoen, zoals:

 • Als je vloeistoffen of gels meeneemt, mogen deze slechts in verpakkingen van maximaal 100 ml en mag het bij elkaar niet meer dan 1 liter zijn.
 • Alle vloeistoffen moeten (in hun eigen verpakking) bij elkaar in een plastic zakje gestopt worden van 1 liter.
 • Wanneer je babyvoeding meeneemt, mag dit meer dan 100 ml zijn, maar dat mag alleen als je baby meereist.
 • Vloeibare medicatie mag wel mee als het meer dan 100 ml is, maar hier heb je een doktersrecept voor nodig.

Als je op het vliegveld artikelen koopt die meer dan 100 ml vloeistof bevatten, dan mag je deze wel meenemen in het vliegtuig. Neem je niet-vloeibare medicatie mee die mogelijk illegale stoffen bevat, zoals methylfenidaat, dan heb je ook een recept en/of verklaring van de huisarts nodig.

Waar moet je nog meer op letten bij voedingssupplementen mee in het vliegtuig?

eiwitpoeder niet altijd toegestaan In principe mag je dus onbeperkt supplementen meenemen in het vliegtuig wanneer je op reis gaat. Zeker binnen Europa is dat geen probleem. Wel zijn er nog een aantal kleine dingen waar je op moet letten, zodat je zeker weet dat alles mag. Heb je twijfels, dan kan je altijd bellen of mailen naar de douane om het te checken.

1. Maximum hoeveelheid

Je mag zoveel supplementen meenemen als je wilt, maar om het gewicht van je tas te beperken is het handig om slechts zoveel mee te nemen als dat je nodig hebt. Je kan hiervoor je supplementen in kleine zakjes doen in je koffer of handbagage.

Advertisement. Scroll to continue reading.

2. Ingrediënten

De meeste ingrediënten van je supplementen zijn legaal in alle Europese landen. Sommige ingrediënten kunnen buiten Europa echter als illegaal gezien worden. Zo bevatten sommige sportsupplementen stoffen die als doping herkend kunnen worden. Deze wil je het liefste thuis laten voordat ze in beslag worden genomen. De Nederlandse douane heeft informatie over wat wel of niet is toegestaan in andere landen.

3. De vorm van het middel

Pilletjes en poeders zijn helemaal in orde om mee te nemen in je handbagage. Als je echter supplementen in vloeibare of gelvorm hebt, moet je je aan de regels rondom vloeistoffen houden. Dit betekent dat je niet meer dan 1 liter in totaal mag meenemen en dat je per vloeistof maximaal 100 ml mee mag nemen. Dit telt niet voor je ruimbagage. Neem je dus veel vloeibare supplementen mee in het vliegtuig? Stop ze dan in je ruimbagage.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Handige voedingssupplementen om mee te nemen

Natuurlijk bepaal je helemaal zelf welke supplementen je mee wil nemen en welke een fijn effect op je lichaam hebben. Als je echter niet zeker weet wat je mee wil nemen, kunnen deze tips mogelijk helpen.

 • Melatonine. Dit supplement komt goed van pas tijdens een lange vlucht of wanneer je moeite hebt om op vakantie in slaap te vallen.
 • Probiotica. Probiotica helpt om je darmflora op orde te krijgen door de juiste bacteriën toe te voegen. Je krijgt hierdoor een betere stoelgang. Als je vatbaar bent voor obstipatie op vakantie, of juist veel last van flatulentie hebt, kan probiotica helpen om je darmen te kalmeren.
 • Multivitaminen. Zeker wanneer je van plan bent om niet zo gezond te eten, kan het helpen om multivitaminen mee te nemen. Deze zorgen ervoor dat je geen vitamines tekort komt.
 • Vitamine D. Ga je lang op reis in het noorden in de winter? Dan is vitamine D een echte must. Omdat je lichaam nu minder zonlicht krijgt, maak je minder vitamine D aan. Het is dan verstandig om jezelf te ondersteunen door middel van supplementen.
 • Gember. Gember helpt om je maag te kalmeren en om misselijkheid tegen te gaan. Dit is ideaal als je reisziek bent.
Total
0
Shares
Delen 0
Tweet 0
Pin it 0
Share 0
Advertisement. Scroll to continue reading.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

voetbal

wo 23 november 2022 20:25 Sporting Anderlecht speelt deze week de Elite Ronde van de Futsal Champions League, met wedstrijden tegen Pula, Barcelona en...

Wielrennen

Fase per fase 11:3611 uur 36.Hier staat mogelijk content uit een social media netwerk dat cookies kan gebruiken. U heeft hiervoor nog geen toestemming...

Wielrennen

Alpecin-Fenix mist de slag na uithaal van Gilbert De spanning was te snijden na de massaspurt. Mocht Mark Cavendish of Tim Merlier zegevieren in...

Wielrennen

Fase per fase 14:4614 uur 46.quiz QUIZ: Reis langs het parcours van de Giro in 10 vragen 14:39Remco Evenepoel tijdens de verkenning. 14 uur...

Wielrennen

Met een pittig Ardennenparcours voor de boeg waren veel aanvallers geïnteresseerd in een avontuur van 194 kilometer. Maar toch raakte in de eerste 2...

Wielrennen

Sven Vanthourenhout verraste begin deze week door Thibau Nys niet te selecteren voor het WK van volgend weekend in Oostende. De nummer 1 bij...

voetbal

Martinez: “Hope Lukaku Gets Entry”The appearance of Romelu Lukaku is particularly striking. Some Inter teammates have tested positive for the Corona virus and it...

palms

Articles Payment Alternatives Mobile Check out Specialized Product Credit Cards You’re for a top-tier website and our support services reflects that. Twenty-four hours a...

voetbal

wo 19 mei 2021 23:10 Voor de 6e keer in 7 jaar tijd heeft PSG de Coupe de France gewonnen. Monaco bleek in de...

Advertisement