Wanneer je op zoek bent naar goedkope vitamines, dan kies je voor het huismerk van je lokale drogist in plaats van dat je naar een speciaalzaak gaat. Vitamines zijn vitamines, toch? Dat blijkt niet altijd zo te zijn, zeker omdat er wel eens gezegd wordt dat goedkope vitamines minder goed werken dan een duurdere variant. Wij checken voor je of dit klopt!
In dit artikel kijken we naar waarom je goedkope vitamines zou nemen, wat het verschil is met duurdere vitamines en of ze goed voor je zijn of niet.
De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.
- Waarom neemt men goedkope vitamines?
- Wat is het verschil tussen goedkope vitamines en dure vitamines?
- 1. Ingrediënten
- 2. De houdbaarheidsdatum
- 3. Het overschrijden van de ADH
- 4. Claims en werkingen
- Werken goedkope vitamines minder goed?
Waarom neemt men goedkope vitamines?
Ook heeft niet iedereen altijd evenveel geld over om uit te geven aan vitamines en supplementen. Doen zij dat wel, dan kunnen de kosten al snel oplopen.
Wat is het verschil tussen goedkope vitamines en dure vitamines?
1. Ingrediënten
Wanneer je een vitaminepil neemt, wil je natuurlijk dat je zoveel mogelijk van de vitamine binnenkrijgt. Het is daarom belangrijk om naar de ingrediëntenlijst te kijken op de verpakking. Voor de beste kwaliteit product wil je het liefste een supplement waarbij de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van de vitamine 100% of meer is, als dat gezond is. Bij vrijwel elk supplement is dit mogelijk, behalve calcium. Hiervan zou de pil te groot worden om te slikken.
Kijk ook naar de vulstoffen die aan de pil worden toegevoegd. Wanneer een supplement meer vulstoffen dan vitamine bevat, betaal je veel voor weinig. Daarnaast hebben de vulstoffen invloed op je gezondheid. Sommige bedrijven gebruiken lactose als vulstof, maar als je lactose intolerant bent, is dit geen goede optie.
2. De houdbaarheidsdatum
Supplementen die bijna over de houdbaarheidsdatum zijn, zijn vaak goedkoper dan andere vitamines. Hier kunnen de ingrediënten nog zo goed zijn, maar wanneer je over de houdbaarheidsdatum heen gaat, heb je kans dat de vitamines niet meer zo goed werken als voorheen. Het liefste wil je dus vitamines die nog lang houdbaar zijn.
3. Het overschrijden van de ADH
Hoewel vitamines met een hoog percentage van de ADH vrijwel altijd de beste keuze zijn, moet je in sommige gevallen ook oppassen. Vitamines zoals foliumzuur, A, D, E, B3 en B6 hebben een dagelijks maximum. Overschrijd je deze grens, dan kan je last krijgen van verschillende bijwerkingen. Een vitaminepil met 100% ADH is geen probleem, mits je die dag verder geen producten eet met deze vitamines. Doe je dat wel, dan is het handiger om een pil te nemen met een lager ADH. Tenzij je de opdracht van je huisarts hebt gehad in verband met een tekort.
4. Claims en werkingen
Volgens de Nederlandse Voeding en Waren Autoriteit mogen supplementen, preparaten en vitamines niet zomaar gezondheidsclaims maken over de werking van het product. Om deze claims te maken, heb je toestemming en bewijs nodig van verschillende Nederlandse en Europese instellingen. Wel mogen producten aangeven waarbij de vitamines kunnen helpen. Het verschil zit hem hier in het woordje “kunnen”. Doet een product toch een claim zonder duidelijk bewijs, dan is het verstandig om hier sceptisch over te blijven.
Werken goedkope vitamines minder goed?
Als we uiteindelijk kijken naar het verschil tussen goedkope vitamines en de duurdere variant, hoeven goedkope vitamines niet minder goed te werken. Vaak heeft de werking van het product te maken met de houdbaarheidsdatum, het percentage ADH van het product en eventuele andere toevoegingen.
Wanneer je een goedkope vitamine vindt die 100% ADH heeft, weinig vulstoffen en een lange houdbaarheidsdatum heeft, kan het geen kwaad om deze te kiezen in plaats van een duurdere variant.
