Connect with us

Hi, what are you looking for?

cbssportz

Gezondheid

Werken goedkope vitamines per definitie minder goed?

Werken goedkope vitamines per definitie minder goed?

Wanneer je op zoek bent naar goedkope vitamines, dan kies je voor het huismerk van je lokale drogist in plaats van dat je naar een speciaalzaak gaat. Vitamines zijn vitamines, toch? Dat blijkt niet altijd zo te zijn, zeker omdat er wel eens gezegd wordt dat goedkope vitamines minder goed werken dan een duurdere variant. Wij checken voor je of dit klopt!

Advertisement. Scroll to continue reading.

In dit artikel kijken we naar waarom je goedkope vitamines zou nemen, wat het verschil is met duurdere vitamines en of ze goed voor je zijn of niet.

De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.

Advertisement. Scroll to continue reading.
 1. Waarom neemt men goedkope vitamines?
 2. Wat is het verschil tussen goedkope vitamines en dure vitamines?
  1. 1. Ingrediënten
  2. 2. De houdbaarheidsdatum
  3. 3. Het overschrijden van de ADH
  4. 4. Claims en werkingen
 3. Werken goedkope vitamines minder goed?

Waarom neemt men goedkope vitamines?

goedkope vitamines minder goed Het is lastig om een exacte classificatie te geven aan goedkope vitamines, maar de meeste vitamines die je bij een drogist koopt (zoals het huismerk) kan je identificeren als goedkope vitamines. Er zijn verschillende redenen waarom iemand voor de goedkope variant zou gaan. De voornamelijkste reden hiervan zijn de kosten, waar gemak dicht bij op de tweede plek komt te staan. Het is nu eenmaal makkelijker om even 5 minuten naar de drogist te fietsen dan om 2 werkdagen op je pakketje te moeten wachten.

Ook heeft niet iedereen altijd evenveel geld over om uit te geven aan vitamines en supplementen. Doen zij dat wel, dan kunnen de kosten al snel oplopen.

Wat is het verschil tussen goedkope vitamines en dure vitamines?

goedgekeurd door nvwa Wanneer we kijken naar het verschil tussen goedkope en duurdere vitamines, zien we dat er eigenlijk geen verschil zit bij de vitamine zelf. Vitamine A is vitamine A, ongeacht de kosten. Waar wel het grote verschil zit, zijn de hulpstoffen die het supplement in elkaar zetten. Deze hulpstoffen hebben invloed op de werking en gezondheid van de pil zelf. Bij het uitzoeken van een vitamine supplement is het daarom handig om op de volgende punten te letten:

1. Ingrediënten

Wanneer je een vitaminepil neemt, wil je natuurlijk dat je zoveel mogelijk van de vitamine binnenkrijgt. Het is daarom belangrijk om naar de ingrediëntenlijst te kijken op de verpakking. Voor de beste kwaliteit product wil je het liefste een supplement waarbij de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van de vitamine 100% of meer is, als dat gezond is. Bij vrijwel elk supplement is dit mogelijk, behalve calcium. Hiervan zou de pil te groot worden om te slikken.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Kijk ook naar de vulstoffen die aan de pil worden toegevoegd. Wanneer een supplement meer vulstoffen dan vitamine bevat, betaal je veel voor weinig. Daarnaast hebben de vulstoffen invloed op je gezondheid. Sommige bedrijven gebruiken lactose als vulstof, maar als je lactose intolerant bent, is dit geen goede optie.

2. De houdbaarheidsdatum

Supplementen die bijna over de houdbaarheidsdatum zijn, zijn vaak goedkoper dan andere vitamines. Hier kunnen de ingrediënten nog zo goed zijn, maar wanneer je over de houdbaarheidsdatum heen gaat, heb je kans dat de vitamines niet meer zo goed werken als voorheen. Het liefste wil je dus vitamines die nog lang houdbaar zijn.

Advertisement. Scroll to continue reading.

3. Het overschrijden van de ADH

Hoewel vitamines met een hoog percentage van de ADH vrijwel altijd de beste keuze zijn, moet je in sommige gevallen ook oppassen. Vitamines zoals foliumzuur, A, D, E, B3 en B6 hebben een dagelijks maximum. Overschrijd je deze grens, dan kan je last krijgen van verschillende bijwerkingen. Een vitaminepil met 100% ADH is geen probleem, mits je die dag verder geen producten eet met deze vitamines. Doe je dat wel, dan is het handiger om een pil te nemen met een lager ADH. Tenzij je de opdracht van je huisarts hebt gehad in verband met een tekort.

4. Claims en werkingen

Volgens de Nederlandse Voeding en Waren Autoriteit mogen supplementen, preparaten en vitamines niet zomaar gezondheidsclaims maken over de werking van het product. Om deze claims te maken, heb je toestemming en bewijs nodig van verschillende Nederlandse en Europese instellingen. Wel mogen producten aangeven waarbij de vitamines kunnen helpen. Het verschil zit hem hier in het woordje “kunnen”. Doet een product toch een claim zonder duidelijk bewijs, dan is het verstandig om hier sceptisch over te blijven.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Werken goedkope vitamines minder goed?

Als we uiteindelijk kijken naar het verschil tussen goedkope vitamines en de duurdere variant, hoeven goedkope vitamines niet minder goed te werken. Vaak heeft de werking van het product te maken met de houdbaarheidsdatum, het percentage ADH van het product en eventuele andere toevoegingen.

Wanneer je een goedkope vitamine vindt die 100% ADH heeft, weinig vulstoffen en een lange houdbaarheidsdatum heeft, kan het geen kwaad om deze te kiezen in plaats van een duurdere variant.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Total
0
Shares
Delen 0
Tweet 0
Pin it 0
Share 0
Advertisement. Scroll to continue reading.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

voetbal

wo 23 november 2022 20:25 Sporting Anderlecht speelt deze week de Elite Ronde van de Futsal Champions League, met wedstrijden tegen Pula, Barcelona en...

Wielrennen

Fase per fase 11:3611 uur 36.Hier staat mogelijk content uit een social media netwerk dat cookies kan gebruiken. U heeft hiervoor nog geen toestemming...

Wielrennen

Alpecin-Fenix mist de slag na uithaal van Gilbert De spanning was te snijden na de massaspurt. Mocht Mark Cavendish of Tim Merlier zegevieren in...

Wielrennen

Fase per fase 14:4614 uur 46.quiz QUIZ: Reis langs het parcours van de Giro in 10 vragen 14:39Remco Evenepoel tijdens de verkenning. 14 uur...

palms

Articles Payment Alternatives Mobile Check out Specialized Product Credit Cards You’re for a top-tier website and our support services reflects that. Twenty-four hours a...

Wielrennen

Met een pittig Ardennenparcours voor de boeg waren veel aanvallers geïnteresseerd in een avontuur van 194 kilometer. Maar toch raakte in de eerste 2...

Wielrennen

Sven Vanthourenhout verraste begin deze week door Thibau Nys niet te selecteren voor het WK van volgend weekend in Oostende. De nummer 1 bij...

voetbal

Martinez: “Hope Lukaku Gets Entry”The appearance of Romelu Lukaku is particularly striking. Some Inter teammates have tested positive for the Corona virus and it...

voetbal

wo 19 mei 2021 23:10 Voor de 6e keer in 7 jaar tijd heeft PSG de Coupe de France gewonnen. Monaco bleek in de...

Advertisement