Jicht is een erg vervelende aandoening, maar jicht en voeding kunnen goed samen gecombineerd worden om deze aandoening tegen te gaan en eventuele symptomen te bestrijden. Voeding heeft ontzettend veel invloed op ons leven, en kan daarom ook aandoeningen verzachten.
In dit artikel kijken we naar wat jicht is, hoe voeding invloed heeft op jicht en welke voeding hierbij goed van pas komt.
De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.
- Wat is jicht?
- Hoe herken je jicht?
- Het verband tussen jicht en voeding
- Jicht en voeding: Wat mag en wat mag niet?
- Welke producten mag je wel eten?
Wat is jicht?
Jicht ontstaat voornamelijk bij mannen die ouder zijn dan 40 en kan ook voorkomen bij vrouwen. Daar ontstaat het vaak pas na de overgang. In slechts een paar kleine gevallen ontwikkeld het zich al eerder bij mensen. Mensen die jicht hebben, hebben hier voornamelijk ‘s avonds last van. De aanvallen kunnen zo’n 3 tot 10 dagen duren waarna de klachten verminderen. Jicht is echter chronisch, waardoor een nieuwe aanval weer kan ontstaan.
Om te kijken naar de oorzaken van jicht, moet je je verdiepen in de relatie tussen jicht en voeding. Ze staan namelijk dichter bij elkaar dan je zou verwachten. Wanneer je immuunsysteem goed functioneert, kan je lichaam een gewone urinezuurspiegel gewoon verwerken. Wanneer je echter te veel urinezuur in je lichaam hebt, wordt dit lastiger. Je lichaam kan teveel urinezuur krijgen door:
- Veel alcoholgebruik
- Overgewicht
- Voeding dat rijk aan purine is
Toch kan een te hoge urinezuurspiegel ook ontstaan door andere oorzaken, zoals een ziekte of medicatie:
- kanker
- stress
- actieve psoriasis
- verminderde nierfunctie
- vochtafdrijvende medicatie
- chemotherapie
- aangeboren afwijkingen van je urinezuur
Ook spelen erfelijke factoren een rol in het ontstaan van jicht, maar blijven bovenstaande factoren ook van invloed op het ontwikkelen van deze aandoening.
Hoe herken je jicht?
Jicht heeft meerdere symptomen die redelijk makkelijk te herkennen zijn. Als een vorm van reuma bevindt het zich rondom de gewrichten. Je gewrichten kunnen hierdoor erg pijnlijk aanvoelen, heel heet voelen en gezwollen raken. Ook komt het regelmatig voor dat de huid rondom de aangetaste plek erg rood en glimmend wordt.
Het verband tussen jicht en voeding
Zoals hierboven benoemd wordt, kan voeding van invloed zijn op de ontwikkeling van jicht. Er is daarom wel degelijk een verband aanwezig tussen jicht en voeding. Eén van de substanties die jicht kunnen veroorzaken is purine. Wanneer je lichaam dit stofje afbreekt, ontstaat er urinezuur. Purine op zichzelf is niet schadelijk, je lichaam maakt het namelijk ook zelf aan. Wel kan een teveel schade veroorzaken.
Uit onderzoek is gebleken dat het verminderen van voeding met een hoog purinegehalte effectief is bij het voorkomen van jicht. Voorbeelden van purinerijke voeding is orgaanvlees, rood vlees, vis en alcohol. Er zijn ook groenten met een hoger purinegehalte, maar deze hebben geen invloed op de ontwikkeling van jicht, blijkt uit een ander onderzoek.
Jicht en voeding: Wat mag en wat mag niet?
- Orgaanvlees
- Rood vlees
- Zeedieren
- Suikerrijke dranken, zoals vruchtensap met toegevoegde suikers en frisdrank
- Voedingsmiddelen met toegevoegde suikers, zoals honing, agavesiroop en stroop
- Producten met veel gist, zoals bier en wijn, maar ook edelgist
Daarnaast is het verstandig om voedingsmiddelen zoals wit brood en koekjes te vermijden. Ze bevatten dan wel weinig purine, maar bevatten slechts weinig voedingsstoffen die je immuunsysteem ondersteunen. Een zwak immuunsysteem speelt een grote factor bij het ontwikkelen van jicht, waardoor het belangrijk is om een gebalanceerd dieet te volgen.
Welke producten mag je wel eten?
Wanneer je een gezond immuunsysteem wil opbouwen en de kans op jicht wil verminderen, is het belangrijk om gebalanceerd te eten. Je hoeft hiervoor geen bepaalde voedingsmiddelen te elimineren, zolang je maar voldoende gezonde producten binnenkrijgt met veel goede voedingsstoffen. Denk hierbij aan:
- Verse groenten en fruit
- Peulvruchten, zoals pinda’s, kikkererwten en bonen
- Noten
- Volkoren producten
- Kruiden en specerijen
- Melkproducten en eieren
- Plantaardige oliën
- Dranken zoals zwarte koffie, groene thee en water
Ook mag je vlees consumeren zolang je dit met mate doet en vaker kiest voor een mager alternatief, zoals plantaardige vleesvervangers of kip. Verse zalm bevat vaak ook minder purine dan andere vissoorten, waardoor je deze ook meer mag eten.
