Connect with us

Hi, what are you looking for?

cbssportz

Gezondheid

Jicht en voeding: Kan een gezond dieet hulp bieden?

Jicht en voeding: Kan een gezond dieet hulp bieden?

Jicht is een erg vervelende aandoening, maar jicht en voeding kunnen goed samen gecombineerd worden om deze aandoening tegen te gaan en eventuele symptomen te bestrijden. Voeding heeft ontzettend veel invloed op ons leven, en kan daarom ook aandoeningen verzachten.

Advertisement. Scroll to continue reading.

In dit artikel kijken we naar wat jicht is, hoe voeding invloed heeft op jicht en welke voeding hierbij goed van pas komt.

De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.

Advertisement. Scroll to continue reading.
 1. Wat is jicht?
  1. Hoe herken je jicht?
 2. Het verband tussen jicht en voeding
 3. Jicht en voeding: Wat mag en wat mag niet?
  1. Welke producten mag je wel eten?

Wat is jicht?

jicht en voeding pijnlijke aandoening Jicht is een bekende vorm van reuma die veel pijn veroorzaakt. Het ontstaat doordat er een te hoge urinezuurspiegel in je lichaam aanwezig is. Hoewel je lichaam normaal gesproken je urinezuur afvoert, functioneert je immuunsysteem minder goed wanneer je jicht hebt en blijft dit zuur in je lichaam. Daardoor ontstaan er kristallen rond je gewrichten die het bewegen heel pijnlijk maken.

Jicht ontstaat voornamelijk bij mannen die ouder zijn dan 40 en kan ook voorkomen bij vrouwen. Daar ontstaat het vaak pas na de overgang. In slechts een paar kleine gevallen ontwikkeld het zich al eerder bij mensen. Mensen die jicht hebben, hebben hier voornamelijk ‘s avonds last van. De aanvallen kunnen zo’n 3 tot 10 dagen duren waarna de klachten verminderen. Jicht is echter chronisch, waardoor een nieuwe aanval weer kan ontstaan.

Om te kijken naar de oorzaken van jicht, moet je je verdiepen in de relatie tussen jicht en voeding. Ze staan namelijk dichter bij elkaar dan je zou verwachten. Wanneer je immuunsysteem goed functioneert, kan je lichaam een gewone urinezuurspiegel gewoon verwerken. Wanneer je echter te veel urinezuur in je lichaam hebt, wordt dit lastiger. Je lichaam kan teveel urinezuur krijgen door:

Advertisement. Scroll to continue reading.
 • Veel alcoholgebruik
 • Overgewicht
 • Voeding dat rijk aan purine is

Toch kan een te hoge urinezuurspiegel ook ontstaan door andere oorzaken, zoals een ziekte of medicatie:

 • kanker
 • stress
 • actieve psoriasis
 • verminderde nierfunctie
 • vochtafdrijvende medicatie
 • chemotherapie
 • aangeboren afwijkingen van je urinezuur

Ook spelen erfelijke factoren een rol in het ontstaan van jicht, maar blijven bovenstaande factoren ook van invloed op het ontwikkelen van deze aandoening.

Hoe herken je jicht?

Jicht heeft meerdere symptomen die redelijk makkelijk te herkennen zijn. Als een vorm van reuma bevindt het zich rondom de gewrichten. Je gewrichten kunnen hierdoor erg pijnlijk aanvoelen, heel heet voelen en gezwollen raken. Ook komt het regelmatig voor dat de huid rondom de aangetaste plek erg rood en glimmend wordt.

Het verband tussen jicht en voeding

Zoals hierboven benoemd wordt, kan voeding van invloed zijn op de ontwikkeling van jicht. Er is daarom wel degelijk een verband aanwezig tussen jicht en voeding. Eén van de substanties die jicht kunnen veroorzaken is purine. Wanneer je lichaam dit stofje afbreekt, ontstaat er urinezuur. Purine op zichzelf is niet schadelijk, je lichaam maakt het namelijk ook zelf aan. Wel kan een teveel schade veroorzaken.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Uit onderzoek is gebleken dat het verminderen van voeding met een hoog purinegehalte effectief is bij het voorkomen van jicht. Voorbeelden van purinerijke voeding is orgaanvlees, rood vlees, vis en alcohol. Er zijn ook groenten met een hoger purinegehalte, maar deze hebben geen invloed op de ontwikkeling van jicht, blijkt uit een ander onderzoek.

Jicht en voeding: Wat mag en wat mag niet?

voeding met een hoog purine gehalte In principe kan het geen kwaad om voeding met een hoog purinegehalte te consumeren als je dit met mate doet. Een wijntje of biertje op zijn tijd moet natuurlijk ook kunnen. Wel is het belangrijk om er rekening mee te houden en om deze voeding wat meer te vermijden wanneer je een hogere kans hebt op het ontwikkelen van jicht.

 • Orgaanvlees
 • Rood vlees
 • Zeedieren
 • Suikerrijke dranken, zoals vruchtensap met toegevoegde suikers en frisdrank
 • Voedingsmiddelen met toegevoegde suikers, zoals honing, agavesiroop en stroop
 • Producten met veel gist, zoals bier en wijn, maar ook edelgist

Daarnaast is het verstandig om voedingsmiddelen zoals wit brood en koekjes te vermijden. Ze bevatten dan wel weinig purine, maar bevatten slechts weinig voedingsstoffen die je immuunsysteem ondersteunen. Een zwak immuunsysteem speelt een grote factor bij het ontwikkelen van jicht, waardoor het belangrijk is om een gebalanceerd dieet te volgen.

Welke producten mag je wel eten?

Wanneer je een gezond immuunsysteem wil opbouwen en de kans op jicht wil verminderen, is het belangrijk om gebalanceerd te eten. Je hoeft hiervoor geen bepaalde voedingsmiddelen te elimineren, zolang je maar voldoende gezonde producten binnenkrijgt met veel goede voedingsstoffen. Denk hierbij aan:

Advertisement. Scroll to continue reading.
 • Verse groenten en fruit
 • Peulvruchten, zoals pinda’s, kikkererwten en bonen
 • Noten
 • Volkoren producten
 • Kruiden en specerijen
 • Melkproducten en eieren
 • Plantaardige oliën
 • Dranken zoals zwarte koffie, groene thee en water

Ook mag je vlees consumeren zolang je dit met mate doet en vaker kiest voor een mager alternatief, zoals plantaardige vleesvervangers of kip. Verse zalm bevat vaak ook minder purine dan andere vissoorten, waardoor je deze ook meer mag eten.

Total
0
Shares
Delen 0
Tweet 0
Pin it 0
Share 0
Advertisement. Scroll to continue reading.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

voetbal

wo 23 november 2022 20:25 Sporting Anderlecht speelt deze week de Elite Ronde van de Futsal Champions League, met wedstrijden tegen Pula, Barcelona en...

palms

Articles Payment Alternatives Mobile Check out Specialized Product Credit Cards You’re for a top-tier website and our support services reflects that. Twenty-four hours a...

Wielrennen

Fase per fase 11:3611 uur 36.Hier staat mogelijk content uit een social media netwerk dat cookies kan gebruiken. U heeft hiervoor nog geen toestemming...

Wielrennen

Alpecin-Fenix mist de slag na uithaal van Gilbert De spanning was te snijden na de massaspurt. Mocht Mark Cavendish of Tim Merlier zegevieren in...

Wielrennen

Fase per fase 14:4614 uur 46.quiz QUIZ: Reis langs het parcours van de Giro in 10 vragen 14:39Remco Evenepoel tijdens de verkenning. 14 uur...

Wielrennen

Met een pittig Ardennenparcours voor de boeg waren veel aanvallers geïnteresseerd in een avontuur van 194 kilometer. Maar toch raakte in de eerste 2...

voetbal

Martinez: “Hope Lukaku Gets Entry”The appearance of Romelu Lukaku is particularly striking. Some Inter teammates have tested positive for the Corona virus and it...

Wielrennen

Sven Vanthourenhout verraste begin deze week door Thibau Nys niet te selecteren voor het WK van volgend weekend in Oostende. De nummer 1 bij...

Atletiek

Elise Vanderelst (archieffoto)

Advertisement