Connect with us

Hi, what are you looking for?

cbssportz

Gezondheid

De corona maatregelen blijven ook in de herfst

De corona maatregelen blijven ook in de herfst

Volgens het Nederlandse Outbreak Management Team (OMT) zullen we in de herfst van dit jaar nog steeds corona maatregelen hebben waar we ons aan moeten houden. Als we dat niet doen, is er een grote kans op een volgende golf, zeggen onderzoekers. Bovendien is er een nieuwe, besmettelijke variant die roet in het eten kan gooien.

Advertisement. Scroll to continue reading.

De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.

  1. Een nieuwe variant in Nederland
  2. Nieuwe corona maatregelen samen met vaccins
  3. Mensen zonder vaccinatie
  4. Een paspoort als onderdeel van de corona maatregelen?
  5. Versoepeling corona maatregelen

Een nieuwe variant in Nederland

corona maatregelen vaccinatie Een paar weken geleden is er een nieuwe corona variant overgewaaid van India naar het Verenigd Koninkrijk. Deze variant heet B.1.617.2. Sinds een korte tijd kan je deze echter ook in kleine mate in Nederland vinden. Uit onderzoek is gebleken dat deze variant een stuk besmettelijker is dan de varianten die we hier al kennen. Het kan zelfs tot 70% meer besmettelijk zijn. Dit betekent dat het zich razendsnel kan verspreiden als we ons niet aan de juiste maatregelen houden.

Een nieuwe golf kan dus al snel ontstaan, volgens onderzoekers. Zeker omdat ze nog niet zeker weten hoe lang de vaccins ons beschermen tegen dit virus of wanneer er nieuwe varianten blijven opduiken.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Nieuwe corona maatregelen samen met vaccins

Toch hoeven we ons geen grote zorgen te maken om het nieuwe virus, omdat de meestvoorkomende vaccins een grote bescherming bieden. Toch is het erg belangrijk dat je beide prikken hebt gehad, want met slechts één prik is de kans op besmetting nog steeds zo’n 66%.

Ook is er recent gebleken dat ons lichaam, na ziekte, toch niet zo goed in staat is om de juiste afweerstoffen te maken tegen het virus. Dit is echter zonder vaccin. Wanneer je wel gevaccineerd bent, kan je je veel beter weren tegen het virus. Toch moeten we voorzichtig blijven doen met de corona maatregelen, zeker rond het najaar. Nog niet iedereen is gevaccineerd, en zelfs wanneer 75% al gevaccineerd zou zijn, is het reproductiegetal nog maar net onder 1,0. Het OMT suggereert daarom dat we in ieder geval de basismaatregelen in stand moeten blijven houden.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Mensen zonder vaccinatie

Volgens het CBS gaf ongeveer 71% van de volwassenen aan zich te willen laten inenten aan het begin van dit jaar. 15% twijfelt nog. Dit zijn vrij lage percentages, zeker als je weet dat er minimaal 70% gevaccineerd wil zijn om een redelijk succesvolle groepsimmuniteit te kunnen creëren, maar het liefst 85%.

Volgens ethicus Babette Rump zijn er redelijk veel free-riders. Dit zijn mensen die profiteren van de groepsimmuniteit en zichzelf niet laten vaccineren. Volgens haar gebeurt dit ook veel bij vaccinaties voor kinderen, maar dat accepteren we als maatschappij. Ze vraagt zich echter af of wij dit ook accepteren wanneer het over de corona vaccins gaat.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Volgens Rump zijn er ook veel mensen die het vaccin niet nemen omdat zij het een enge gedachten vinden. Een oplossing daarvoor is om hen beter te informeren. De kans op complicaties na een vaccinatie is nu eenmaal een stuk kleiner dan de complicaties die je aan het virus kan overhouden.

Een paspoort als onderdeel van de corona maatregelen?

vaccinatie paspoort reizen Voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Infectieziektebestrijding Everhard Hofstra vindt de discussie over een corona paspoort erg interessant. Veel mensen die zich niet laten inenten vinden dit namelijk dwang om wel een vaccin te nemen, maar dat klopt niet helemaal. Je hebt namelijk de vrije keuze om een vaccin te nemen en ook reizen is iets wat je vrijwillig doet. Je rechten hierop worden je niet ontnomen.

Wel kan het verlangen van een paspoort drang aangeven, want zonder negatieve test of vaccin mag je niet reizen. Volgens Hofstra is dit echter een logisch gevolg omdat de drang proportioneel is en je de besmetting niet op een andere manier kan inperken.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Als je je niet laat vaccineren, heb je daar verder weinig consequenties aan. Je krijgt nog voldoende medische hulp en bent nog altijd vrij om van mening te veranderen. Wel moeten er corona maatregelen in stand blijven om verdere besmettingen te voorkomen. Dit gebeurt ook bij andere ziekten: kinderdagverblijven mogen kinderen die niet zijn gevaccineerd tegen mazelen weigeren om lid te worden. Dat is een veiligheidsprincipe.

Versoepeling corona maatregelen

Het is bij corona lastiger om dezelfde maatregelen in stand te houden als bij, bijvoorbeeld, tuberculose of mazelen. Wel is het verstandig om de basis te blijven behouden totdat het grootste gedeelte van de bevolking is ingeënt. In de tussentijd mogen er wel weer versoepelingen van de corona maatregelen plaatsvinden. Zo denkt het adviesteam dat de middelbare scholen vanaf 2 juni weer open kunnen mits alle leerlingen 2 keer per week een sneltest doen.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Het aantal besmettingen kan hiermee stijgen, maar doordat de meeste ouderen rond deze tijd al zijn ingeënt, verwacht het adviesteam dat de hoeveelheid opnames in ziekenhuizen niet toeneemt.

Bronnen: Het NRC,het RIVM en de Volkskrant

Advertisement. Scroll to continue reading.
Total
0
Shares
Delen 0
Tweet 0
Pin it 0
Share 0
Advertisement. Scroll to continue reading.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

voetbal

wo 23 november 2022 20:25 Sporting Anderlecht speelt deze week de Elite Ronde van de Futsal Champions League, met wedstrijden tegen Pula, Barcelona en...

Wielrennen

Fase per fase 11:3611 uur 36.Hier staat mogelijk content uit een social media netwerk dat cookies kan gebruiken. U heeft hiervoor nog geen toestemming...

Wielrennen

Alpecin-Fenix mist de slag na uithaal van Gilbert De spanning was te snijden na de massaspurt. Mocht Mark Cavendish of Tim Merlier zegevieren in...

Wielrennen

Fase per fase 14:4614 uur 46.quiz QUIZ: Reis langs het parcours van de Giro in 10 vragen 14:39Remco Evenepoel tijdens de verkenning. 14 uur...

palms

Articles Payment Alternatives Mobile Check out Specialized Product Credit Cards You’re for a top-tier website and our support services reflects that. Twenty-four hours a...

Wielrennen

Met een pittig Ardennenparcours voor de boeg waren veel aanvallers geïnteresseerd in een avontuur van 194 kilometer. Maar toch raakte in de eerste 2...

Wielrennen

Sven Vanthourenhout verraste begin deze week door Thibau Nys niet te selecteren voor het WK van volgend weekend in Oostende. De nummer 1 bij...

voetbal

Martinez: “Hope Lukaku Gets Entry”The appearance of Romelu Lukaku is particularly striking. Some Inter teammates have tested positive for the Corona virus and it...

voetbal

wo 19 mei 2021 23:10 Voor de 6e keer in 7 jaar tijd heeft PSG de Coupe de France gewonnen. Monaco bleek in de...

Advertisement