We hebben als mens-zijnde steeds meer behoefte aan een compliment. Toch krijgen en geven we ze steeds minder. Dit komt niet omdat we anderen minder leuk vinden, maar omdat we slechter zijn geworden in het herkennen van complimenten en het geven daarvan. Normaal gesproken is 1 maart de dag van de complimenten, maar de kans is groot dat dat helemaal aan je voorbij is gegaan. Drie experts leggen uit waarom het belangrijk is dat we leren hoe we complimenten moeten geven.
De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.
Inhoud van dit artikel over complimenten
- Complimenten geven meer geluk
- We zijn slechter in complimenten geven
- Maar zoeken meer waardering
- Hoe ziet een goed compliment eruit?
Complimenten geven meer geluk
Wanneer je een compliment krijgt, maken je hersenen net een beetje extra dopamine aan. Dat is een stofje wat voor een gelukkig gevoel zorgt. Bovendien zorgt het ervoor dat je een beter zelfbeeld krijgt. Uit Japans onderzoek is zelfs gebleken dat een compliment helpt om je sociale vaardigheden te verbeteren.
Toch helpen complimenten niet alleen de ontvanger, maar ook de gever. Volgens sociale psycholoog Michiel Hobbelt komt dit doordat een compliment geven voor een betere relatie met de ander zorgt. Wanneer je iets voor iemand anders doet, komt er meer serotonine en oxytocine vrij. Beiden stoffen zorgen bij jezelf ook voor een geluksgevoel.
We zijn slechter in complimenten geven
Een compliment heeft echter alleen positieve effecten op onze geestelijke gezondheid wanneer deze specifiek, oprecht en speciaal voor iemand is gemaakt. Het is belangrijk dat je de ander goed kent en aanvoelt wat belangrijk voor hen is. Volker geeft aan dat we daar steeds minder goed in zijn.
De grootste boosdoener hiervan is ons drukke schema. Iedereen is de hele tijd bezig met werk, prestaties en het perfecte plaatje proberen te creëren. We zijn daardoor zoveel met onszelf bezig, dat het een stuk lastiger is om anderen beter te leren kennen en dus ook om passende complimenten te geven.
Hobbelt geeft aan dat we nog steeds sociaal contact hebben met anderen, maar dat dat vaak via social media gebeurt. Dat is oppervlakkiger en een online compliment werkt ook minder goed dan een die je face-to-face geeft of krijgt.
Maar zoeken meer waardering
Dat betekent niet dat we geen complimenten meer krijgen. Je hoort vaak genoeg nog “Wat is dat een leuke broek!” of “Wat zit je haar gaaf vandaag!”, maar dat zijn complimenten die je aan ieder ander persoon zou kunnen geven. Ze missen iets persoonlijks, iets wat meer verbinding geeft.
Als je tegen een persoon zou zeggen “Ik vind het zo fijn om met jou te praten, want ik krijg zoveel meer inzicht in mijn persoonlijke leven.” dan is dat al een veel beter compliment. Je bent namelijk meer betrokken bij de ander en laat zien dat je hun aanwezigheid waardeert.
Hoe ziet een goed compliment eruit?
Een goed compliment voldoet aan de volgende eisen. Probeer het zelf ook eens uit!
- Het is specifiek voor de ontvanger
- Het is oprecht
- Je zegt wat over het gedrag van de ander
- En laat weten welke invloed dat gedrag op jou heeft
Bronnen: nu.nl en onderzoek van Plos One
