Connect with us

Hi, what are you looking for?

cbssportz

Gezondheid

De invloed van alcohol op jouw sport- en voedingsdoelen

De invloed van alcohol op jouw sport- en voedingsdoelen

Jij weet vast wel dat alcohol niet zo goed is voor jouw sport- en voedingsdoelen. Je komt er van aan en sporten met een kater werkt niet zo goed. Er zijn echter nog meer manieren hoe (te veel) alcohol jouw doelen in de weg kan staan. In dit artikel leg ik uit op welke manieren alcohol effect kan hebben op jouw voedings- en sportdoelen.

Advertisement. Scroll to continue reading.

De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.

Inhoud van dit artikel over alcohol en sport
 1. Invloed van alcohol op de spieropbouw
  1. Lange termijn alcoholgebruik
 2. Invloed van alcohol op het spierherstel
  1. De vochtbalans
  2. Melkzuur
  3. De bloedcellen
 3. Relatie tussen alcohol en de energie-inname
  1. Energie in alcohol
  2. Meer eten door alcohol

Invloed van alcohol op de spieropbouw

spieropbouw In alcohol zitten metabolieten die een direct remmende werking op de spieropbouw hebben. Metabolieten zijn stofwisselingsproducten.

Daarbij heeft alcohol ook een indirect remmende werking. Alcohol heeft namelijk een remmende werking op de aanhechting van testosteron aan spiereiwit.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Door deze hechting wordt de spiereiwitsynthese bevorderd, waardoor spieropbouw ontstaat. Door alcohol blijft deze spieropbouw uit.

Daarnaast wordt er door de inname van alcohol meer cortisol aangemaakt. Dit stresshormoon heeft een nadelig effect op de spieropbouw. Stress kan eveneens een negatief effect hebben op jouw motivatie om te gaan sporten.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Lange termijn alcoholgebruik

Op de lange termijn kan regelmatig alcoholgebruik ervoor zorgen dat jouw hormonale evenwicht uit balans raakt. Hierdoor kan de opbouw van spierweefsel en krachttoename niet meer optimaal verlopen. De kans is groot dat er helemaal geen spieropbouw meer plaatsvindt.

Invloed van alcohol op het spierherstel

Voor spieropbouw is het belangrijk om voldoende te herstellen na een spierinspanning. Alcohol kan ervoor zorgen dat het proces van herstellen minder goed verloopt. In het laatste deel van dit artikel ga ik nader in op enkele facetten die daarmee samenhangen.

Advertisement. Scroll to continue reading.

De vochtbalans

vochtbalans Na inspanning moet de verloren vocht worden aangevuld. Er moet voldoende vocht aanwezig zijn om de voedingstoffen uit te wisselen tussen spiercellen en bloed. Hierdoor kan er spiergroei plaatsvinden.

Door alcohol te drinken, vindt er vochtverlies plaats. Dit zorgt ervoor dat de eerdergenoemde processen minder goed verlopen.

Door alcohol wordt de aanmaak van ADH (antidiuretisch hormoon) geremd. Hierdoor ontstaat er een tekort aan belangrijke mineralen. Bij veel vochtverlies kan er ook spierafbraak plaatsvinden.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Een dagje rust van het sporten na een avondje drinken is zelfs niet voldoende. Dit komt doordat je al de dag begint met een vochtverlies. Als jij wel gaat sporten, zijn de prestaties aanzienlijk minder wegens het vochtverlies.

Melkzuur

Bij fysieke inspanning wordt er melkzuur in de spieren gevormd. Dit moet worden afgebroken in het lichaam. Dit proces kan spierpijn veroorzaken.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Als jij na een fysieke inspanning alcohol gaat drinken, wordt de afbraak van melkzuur gehinderd. Jouw lever geeft namelijk voorkeur aan het afbreken van alcohol. Per glas alcohol kan het 1 tot 1,5 uur duren voordat alle alcohol afgebroken is.

De bloedcellen

Er kunnen door alcohol spiercellen kapotgaan, doordat alcohol de rode bloedcellen kan beschadigen. Op lange termijn kan dit leiden tot een verminderde werking van de spieren. Dit ontstaat doordat de aangetaste spiercellen zullen afsterven.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Relatie tussen alcohol en de energie-inname

Ook de relatie tussen jouw alcoholinname en de energie-inname mag niet vergeten worden. Veel alcoholische dranken bevatten immers calorieën die jouw energie-inname verstoren. Lees verder om erachter te komen hoe dat precies zit!

Energie in alcohol

1 gram alcohol bevat 7 kcal. Een glas bier kan variëren tussen de 113 en 150 kcal. Dat is te vergelijken met meer dan 1 boterham. Een cocktail kan zelfs 400 kcal bevatten.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Als jij normaal eet en daarbij alcohol drinkt, dan heb je een grote kans dat jouw energie-inname hoger is dan jouw energiebehoefte. Dit kan op lange termijn leiden tot overgewicht.

Je kunt dit compenseren met jouw voeding, maar als jij dit regelmatig doet, is dat niet gezond. Je mist dan namelijk belangrijke voedingsstoffen uit de voedingsmiddelen die jij dan overslaat. Alcoholische dranken bevatten namelijk geen essentiële voedingsstoffen.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Meer eten door alcohol

Een andere factor die kan resulteren in overgewicht, is het gegeven dat alcohol kan leiden tot meer trek in (ongezonde) voedingsmiddelen. Dit gebeurt voornamelijk tijdens het drinken, maar ook de dag na het drinken.

1. Tijdens het drinken

Tijdens het drinken van alcohol kan je meer zin hebben in het eten van (ongezonde) maaltijden en tussendoortjes. Vanwege alcoholgebruik word jij namelijk impulsiever en het kan jouw eetlust verhogen.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Grenzen vervagen ook door het effect van alcohol. Dit kan ertoe leiden dat jij jouw voedingsdoelen negeert en daardoor meer gaat eten. Dit kan eveneens een negatieve invloed uitoefenen op jouw sportdoelen.

Bovendien worden er vaak tijdens een avondje alcohol drinken snacks geserveerd, zoals nootjes en gefrituurde snacks. Voordat je het weet, heb je al een paar handjes noten gegeten.

Advertisement. Scroll to continue reading.

2. De dag na het drinken

Wanneer je veel hebt gedronken, dan zal je de volgende dag hoogstwaarschijnlijk wakker worden met een kater. Dit gevoel kan ervoor zorgen dat jij sneller grijpt naar ongezonde maaltijden en snacks.

Als je lang hebt uitgeslapen, dan kan het overslaan van maaltijden ook zorgen voor meer eten. Het overslaan van maaltijden kan er namelijk voor zorgen dat jij uiteindelijk gaat overeten.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Dit komt doordat jij ondertussen veel honger hebt gekregen en sneller eet dan normaalgesproken. Door het snelle eten merk jij niet dat je al verzadigd bent. Het kan namelijk ongeveer 20 minuten duren voordat je het gevoel hebt dat je verzadigd bent.

Natuurlijk mag je weleens een biertje of wijntje drinken. Het is vooral belangrijk te bedenken hoe vaak jij dit wilt doen en hoe jij dit beperkt. Zo kan jij wel genieten en alsnog jouw sport- en voedingsdoelen behalen.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Total
0
Shares
Delen 0
Tweet 0
Pin it 0
Share 0
Advertisement. Scroll to continue reading.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

voetbal

Martinez: “Hope Lukaku Gets Entry”The appearance of Romelu Lukaku is particularly striking. Some Inter teammates have tested positive for the Corona virus and it...

Wielrennen

Sven Vanthourenhout verraste begin deze week door Thibau Nys niet te selecteren voor het WK van volgend weekend in Oostende. De nummer 1 bij...

voetbal

wo 19 mei 2021 23:10 Voor de 6e keer in 7 jaar tijd heeft PSG de Coupe de France gewonnen. Monaco bleek in de...

voetbal

Joan Laporta wordt de “nieuwe” president van voetbalclub FC Barcelona. De 58-jarige advocaat was eerder voorzitter van de Catalaanse topclub tussen 2003 en 2010....

Schaken

Na 16 dagen over-the-board schaken in Wijk aan Zee, keren we weer terug naar het “nieuwe normaal”: weer een online toernooi dat onderdeel uitmaakt...

Golf

Tiger Woods ondervindt al enkele jaren hinder van zijn rug. Ook tijdens het PNC Championship vorige maand, waar hij samen met zijn zoontje Charlie...

Schaken

In een korte wedstrijddag van PogChamps 3 kwartfinales versloeg Tubbo CodeMiko in de troostbeugel. Hij speelt Neeko in de halve finale van de troostbeugel....

Atletiek

Op de lijst van wereldrecordhouders – Bolt, El Gueros, Bekal, Komen, Gebrselsssie – staat ook een Belg. je kent haar niet? Vlaanderen van de...

voetbal

Dankzij Federico Chiesa’s late aansluitingstreffer in de heenwedstrijd hield Juventus zijn kansen op de kwartfinales intact, al moest het natuurlijk nog de 2-1 nederlaag...

Schaken

Caruana was zaterdag te sterk voor de Pool Jan-Krzysztof Duda. Hij kwam daarmee op negen punten en sloeg een onoverkoombaar gat met de Noorse...

Golf

Het WGC-golftoernooi is gisteren gewijzigd in rood en zwart voor Tiger Woods. Golfers en personeel waren gekleed in rode en zwarte kleding met de...

voetbal

za 15 mei 2021 18:35 Het seizoen 2020-2021 loopt op zijn laatste benen en dus kijken heel wat clubs al uit naar de nieuwe...

Advertisement