Connect with us

Hi, what are you looking for?

cbssportz

Gezondheid

Anticonceptie, ouderschap en opvang: Wat kies jij 17 maart?

Anticonceptie, ouderschap en opvang: Wat kies jij 17 maart?

De verkiezingen komen steeds dichterbij en het is belangrijk om het beste voor onze toekomst te kiezen. Ouderschap, opvang en anticonceptie komen daarbij ook steeds meer aan bod. Maar wat vinden onze partijen daar nu eigenlijk van? Wij zoeken het voor je uit.

Advertisement. Scroll to continue reading.

De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Inhoud van dit artikel over anticonceptie, ouderschap en opvang
  1. Anticonceptie
  2. IVF
  3. Abortus
  4. Zwangerschapsdiscriminatie en ouderschap
  5. Kinderopvang
  6. Toeslagen
  7. School

Anticonceptie

Omdat nog niet alle mensen klaar zijn voor het hebben van kinderen, is anticonceptie een goede oplossing om ongewenste zwangerschappen tegen te gaan. Momenteel zit anticonceptie vanaf 21 jaar niet in het basispakket van de zorgverzekeringen. D66, GroenLinks, ChristenUnie, PvdA, PvdD en BIJ1 willen dat anticonceptie 100% vergoed wordt, ongeacht je leeftijd.

IVF

Wanneer het niet mogelijk is om op een natuurlijke manier kinderen te baren, moeten mensen de mogelijkheid hebben om gebruik te maken van IVF. Ook LHBTI+ stellen hebben het recht om hun IVF-behandeling 100% vergoed te krijgen, vinden D66, VVD en BIJ1. D66 wil ook IVF voor draagmoederschap volledig vergoeden en de FVD wil geen beperking meer op het aantal IVF-pogingen bij vrouwen tot 45 jaar.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Abortus

PvdA, GroenLinks, D66 en BIJ1 willen dat abortus makkelijker gemaakt wordt. De abortuspil moet daarom ook beschikbaar worden gesteld bij de huisarts en abortus wordt uit het strafrecht gehaald. Ook willen deze partijen dat de 5 dagen bedenktijd wordt afgeschaft. Mensen die abortus plegen hebben hier vaak al goed over nagedacht. BIJ1 wil abortus ook volledig vergoeden, het is namelijk een zware onderneming waarbij je niet ook nog kosten aan je hoofd moet hebben.
De SGP wil abortus juist afschaffen, maar willen daarentegen meer onderzoek doen naar prenatale en neonatale screening. ChristenUnie wil abortussen wel toestaan, maar de hoeveelheid terugdringen door middel van betere begeleiding.

Zwangerschapsdiscriminatie en ouderschap

ouderschap en zwangerschap Wanneer je contract niet wordt verlengd omdat je zwanger bent, is dit zwangerschapsdiscriminatie. GroenLinks, D66, BIJ1 en PvdA zijn hier sterk op tegen en willen dit streng aanpakken. De Partij voor de Dieren wil zich ook meer inzetten voor het geven van borstvoeding en vindt dat lactatiekundige zorg onderdeel moet worden van het basispakket van de zorgverzekering.

PvdA, PvdD en BIJ1 willen dat beide ouders kraam- en bevallingsverlof mogen nemen. Dit wordt dan 100% vergoed door de werkgever. GroenLinks wil 10 weken geboorteverlof voor beide partners, waarbij de eerste 3 weken volledig vergoed worden. De overige 7 weken worden daarna deels vergoed. De ChristenUnie en het CDA houden de huidige verlofregels in stand, maar willen wel dat ouders verlof mogen opnemen wanneer hun kinderen 12 en 18 worden.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Kinderopvang

Hoewel dit al een tijd een gespreksonderwerp is in Den Haag, komen nu ook veel partijen met het idee om kinderopvang gratis te maken voor ouders. D66 en de PvdD vinden dat kinderopvang vier dagen per week gratis moet worden. BIJ1 en 50Plus willen kinderopvang helemaal gratis maken. GroenLinks wil daarbij ook de BSo vergoeden, maar de PvdA vindt juist dat ouders een kleine bijdrage aan de BSO leveren wanneer zij daartoe in staat zijn.

DENK is ook voor gratis kinderopvang, maar alleen voor lagere en middeninkomens. De SP, VVD en Christenunie vinden daarentegen dat kinderopvang niet gratis mag zijn, maar wel goedkoper. Zij willen juist dat de peuterspeelzaal gratis moet zijn voor kinderen vanaf 2,5 jaar. CDA vindt een gratis crèche geen goed idee, maar wil wel het toeslagensysteem afschaffen. De overheid moet de opvang rechtstreeks betalen en ouders leveren daarbij een inkomensafhankelijke bijdrage.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Ten slotte wil de SGP dat het beginnen van een eigen opvang makkelijk moet zijn, zodat ouders niet afhankelijk zijn van de bestaande kinderopvang. CDA, PvdA, BIJ1, D66 en PvdD willen thuiswerken makkelijker maken wanneer de baan dit toelaat. Zo kunnen ouders meer tijd met hun kinderen doorbrengen.

Toeslagen

Het toeslagensysteem zoals deze nu is, is niet goed genoeg. Daar zijn vrijwel alle partijen het over eens. De partijen die gratis kinderopvang willen, halen daarom ook de kinderopvangtoeslag weg, omdat deze niet meer nodig is. Ook de partijen die de opvang direct willen betalen, willen het liefst van de toeslag af, omdat ouders dan op basis van hun inkomsten een kleine bijdrage leveren.

Advertisement. Scroll to continue reading.

GroenLinks wil dat het kindgebonden budget en de kinderbijslag samengevoegd wordt tot één inkomensafhankelijke bijdrage voor elk kind. Het CDA wil juist dat ouders bij de geboorte van hun kind al 3x kinderbijslag krijgen. De PvdD wil de kinderbijslag afhankelijk maken van de inkomsten van de ouders, maar de FvD wil juist liever dat de kinderbijslag een grote aftrekpost wordt in de inkomstenbelasting.

De SGP wil grotere families steunen door hen €1000 euro te schenken bij de geboorte van het vierde kind. Daarnaast willen zij ook het kindgebonden budget en de kinderbijslag verhogen om grotere families en ouderschap te stimuleren. Ouders die geen kinderopvang nodig hebben, kunnen dat bedrag gebruiken om hun kinderen later naar de peuterspeelzaal en basisschool te sturen.

Advertisement. Scroll to continue reading.

School

school en educatie D66, PvdA, DENK en GroenLinks willen het kinderdagverblijf, de voorschool, peuterspeelzaal en basisschool samenvoegen tot één brede school zodat kinderen langer op school kunnen blijven om te leren en spelen. GroenLinks wil de BSO daar ook in meenemen. De PvdA wil hier ook de onderbouw van het voortgezet onderwijs in meenemen.

BIJ1 wil dat het voortgezet onderwijs bredere brugklassen krijgt, zodat er genoeg mogelijkheden zijn om de verschillende leermethoden te ondersteunen. Ook willen zij op andere momenten het niveau van de leerling toetsen, zodat zij een beter schooladvies krijgen. Dit schooladvies moet onafhankelijk zijn van de leefsituatie van het kind.

Alle partijen willen kleinere klassen, zodat leerlingen meer persoonlijke aandacht krijgen. Zo kunnen zij zich beter ontwikkelen.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Bron: nu.nl en de verschillende partijprogramma’s

Total
0
Shares
Advertisement. Scroll to continue reading.
Delen 0
Tweet 0
Pin it 0
Share 0
Advertisement. Scroll to continue reading.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

voetbal

wo 23 november 2022 20:25 Sporting Anderlecht speelt deze week de Elite Ronde van de Futsal Champions League, met wedstrijden tegen Pula, Barcelona en...

Wielrennen

Fase per fase 11:3611 uur 36.Hier staat mogelijk content uit een social media netwerk dat cookies kan gebruiken. U heeft hiervoor nog geen toestemming...

Wielrennen

Alpecin-Fenix mist de slag na uithaal van Gilbert De spanning was te snijden na de massaspurt. Mocht Mark Cavendish of Tim Merlier zegevieren in...

Wielrennen

Fase per fase 14:4614 uur 46.quiz QUIZ: Reis langs het parcours van de Giro in 10 vragen 14:39Remco Evenepoel tijdens de verkenning. 14 uur...

Wielrennen

Met een pittig Ardennenparcours voor de boeg waren veel aanvallers geïnteresseerd in een avontuur van 194 kilometer. Maar toch raakte in de eerste 2...

palms

Articles Payment Alternatives Mobile Check out Specialized Product Credit Cards You’re for a top-tier website and our support services reflects that. Twenty-four hours a...

Wielrennen

Sven Vanthourenhout verraste begin deze week door Thibau Nys niet te selecteren voor het WK van volgend weekend in Oostende. De nummer 1 bij...

voetbal

Martinez: “Hope Lukaku Gets Entry”The appearance of Romelu Lukaku is particularly striking. Some Inter teammates have tested positive for the Corona virus and it...

voetbal

wo 19 mei 2021 23:10 Voor de 6e keer in 7 jaar tijd heeft PSG de Coupe de France gewonnen. Monaco bleek in de...

Advertisement