Ongeveer één derde van de bevolking heeft last van slaap problemen. Deze kunnen variëren van een aantal nachten per maand niet goed slapen, tot een chronische aandoening waardoor je stelselmatig te weinig slaap krijgt. Dit is natuurlijk erg vervelend en kan tot veel problemen leiden.
In dit artikel kijken we naar de meest voorkomende slaap problemen en hoe je deze het beste kan bestrijden.
De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.
Inhoud van dit artikel over slaap problemen bestrijden
- Welke slaap problemen komen veel voor?
- 1. Insomnia
- 2. Slaapapneu
- 3. Rusteloze Benen Syndroom
- 4. Slaap problemen door narcolepsie
- 5. Parasomnia
Welke slaap problemen komen veel voor?
1. Insomnia
Wanneer je veel moeite hebt met in slaap komen of in slaap blijven, kan het zijn dat je last hebt van insomnia. Het kan uit zichzelf ontstaan, maar is meestal een gevolg van onderliggende problemen, zoals stress, jetlag, hormonen of ziekte. Insomnia wordt ook wel slapeloosheid genoemd. Er zijn drie verschillende manieren waar je je insomnia mee kan identificeren:
- Chronische insomnia. Wanneer je regelmatig last hebt van slapeloosheid en dit in periodes van langer dan een maand voorkomt.
- Intermittent insomnia. Dit is wanneer je zo nu en dan last hebt van een periode met insomnia.
- Kortstondige insomnia. Dit is wanneer je slechts een paar nachten per keer last hebt van slapeloosheid.
Hoe bestrijd je insomnia het beste?
Als eerste ga je op zoek naar de oorzaak van je slapeloosheid. Wanneer je deze hebt gevonden, kan je op zoek gaan naar een manier om de oorzaak op te lossen zodat je slaap problemen ook afnemen. Wanneer je de oorzaak echter niet kan vinden, kan je de symptomen bestrijden met behulp van slaap middelen en supplementen. Ook kan je meedoen aan een klinisch onderzoek, waarbij onderzoekers je slaappatroon in de gaten houden om zo een mogelijke oorzaak te vinden.
2. Slaapapneu
Wanneer je last hebt van slaapapneu stopt je ademhaling tijdelijk tijdens het slapen. Dit gebeurt in hele korte momenten, maar je neemt daardoor minder zuurstof op waardoor je ook minder goed tot rust komt. Er zijn twee verschillende soorten slaapapneu:
- Obstructieve slaapapneu waarbij je ademhaling belemmerd wordt door een vernauwing of te weinig ruimte bij je luchtwegen.
- Centrale slaapapneu waarbij er een miscommunicatie is tussen de hersenen en de spieren die je ademhaling besturen.
Hoe bestrijd je slaap problemen door slaapapneu?
Je kan slaapapneu verminderen door minder alcohol te nuttigen voor het slapengaan. Daarnaast kan het ook helpen om op je zij te liggen terwijl je slaapt. Heb je last van obstructieve slaapapneu? Dan helpt een CPAP-machine vaak om je luchtwegen vrij te houden.
3. Rusteloze Benen Syndroom
Als je last hebt van rustelozebenensyndroom, betekent dit dat je de erge behoefte hebt dat je benen moeten bewegen. Dit gebeurt vaak wanneer je net in bed gaat liggen of wanneer je rustig ergens zit. Soms gaat het gepaard met een tintelend gevoel in de benen. Dit kan zo veel aandacht trekken dat je moeite krijgt met slapen.
Hoe bestrijd je rustelozebenensyndroom?
Van de huisarts kan je slaapmiddelen krijgen die je lichaam makkelijker in slaap laten vallen, zodat je minder last hebt van slaap problemen door je rustelozebenensyndroom. Ook helpt het om overdag te sporten en ‘s avonds een ontspannend bad met een massage te nemen.
4. Slaap problemen door narcolepsie
Hoewel veel mensen narcolepsie associëren met het plotseling in slaap vallen overdag, zorgt deze aandoening er ook voor dat je slaap problemen gedurende de nacht hebt. Veel mensen die narcolepsie hebben, hebben ‘s nachts namelijk last van slaapverlamming. Ook kan het vele slapen overdag ervoor zorgen dat je ‘s nachts minder goed in slaap kan komen.
Hoe bestrijd je narcolepsie?
Narcolepsie is chronisch en kan niet bestreden worden. Wel kan je de symptomen en klachten aanpakken. Zo krijgen mensen vaak stimulanten van de huisarts om ze overdag alerter en wakkerder te houden. Verschillende antidepressiva kunnen hierbij ook werken.
5. Parasomnia
Wanneer je last hebt van parasomnia, val je wel redelijk snel in slaap, maar kan je ‘s avonds gaan slaapwandelen, praten in je slaap of veel gaan tandenknarsen. Sommige mensen plassen ook in bed of hebben ernstige nachtmerries. Hierdoor rust hun lichaam minder goed uit en voelen zij zich erg moe overdag.
Hoe bestrijd je parasomnia?
Afhankelijk van de ernst van je parasomnia, kan je medicatie krijgen van je huisarts. Als het echter niet heel ernstig is, kan je ook cognitieve gedragstherapie proberen. Verschillende ontspanningsoefeningen kunnen hierbij ook helpen om je slaap problemen te verminderen.
