Connect with us

Hi, what are you looking for?

cbssportz

Schaken

Carlsen blijft wereldkampioen schaken na superieur spel in tiebreak

Carlsen blijft wereldkampioen schaken na superieur spel in tiebreak

  klassiek rapid
Magnus Carlsen (Noo) 6 3
Fabiano Caruana (VS) 6 0

Caruana overklast in het snelschaken

Advertisement. Scroll to continue reading.

Magnus Carlsen veroverde in 2013 voor het eerst de wereldtitel en verdedigde die daarna 2 keer met succes. Met Fabiano Caruana kreeg hij voor het eerst een speler van zijn leeftijd tegenover hem.

 

Advertisement. Scroll to continue reading.

Carlsen en Caruana maakten er in de 12 gewone partijen een evenwichtig WK van. Alle wedstrijden eindigden op remise, een record. Zo moest de Noor net als 2 jaar geleden een tiebreak spelen om zijn titel te verlengen.

 

Advertisement. Scroll to continue reading.

Carlsen wist dat zijn kansen daarin enorm stegen, want hij is een van de beste spelers ter wereld in het snelschaken. Caruana, meer een rekenaar dan de intuïtieve Carlsen, voelde zich in de tiebreak duidelijk als een vis op het droge.

 

Advertisement. Scroll to continue reading.

Met winst in de 1e wedstrijd zette Carlsen Caruana al meteen met de rug tegen de muur. Ook in de 2e wedstrijd werd de Amerikaan overklast, waardoor Carlsen in de 3e partij genoeg had aan een gelijkspel. Caruana moest nu all in gaan en bekocht dat met een 3e nederlaag.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Carlsen en Caruana verdelen 1 miljoen dollar onder elkaar

Magnus Carlsen houdt aan zijn wereldtitel 550.000 dollar over, verliezend finalist Fabiano Caruana krijgt ook nog een aardige cheque van 450.000 dollar. Over 2 jaar krijgt hij misschien een nieuwe kans, maar dan moet hij wel opnieuw het kandidatentoernooi, waar de beste 8 spelers (zonder de wereldkampioen) ter wereld aan deelnemen.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Advertisement. Scroll to continue reading.

Fase per fase

 1. 19 uur 25. Carlsen behoudt zijn titel! Fabiano Caruana heeft Magnus Carlsen de hand geschud. De strijd is over! Caruana deed nog een paar wanhoopspogingen in de 3e partij, maar hierdoor verzwakte hij zijn eigen positie en kon Carlsen afsluiten met een 3e overwinning in het snelschaken.
 2. 18 uur 07. Caruana vergooit “laatste” kans. Het pleit lijkt beslecht, want Magnus Carlsen heeft ook het 2e potje snelschaak naar zijn hand gezet. Carlsen had daar slechts 29 zetten voor nodig. Hoewel Caruana er beter voor stond qua stukken, was zijn positie niet meer te redden. Carlsen heeft nog genoeg aan remise in een van de volgende 2 partijen om zijn titel te verlengen.
 3. 17 uur 30. Carlsen wint 1e tiebreaker. Eindelijk is er afscheiding gekomen tussen Carlsen en Caruana. De Noorse titelverdediger mocht met wit beginnen en stootte op een ijzersterke verdediging van Caruana, maar die maakte in de eindfase een cruciale fout, waardoor Carlsen alsnog kon winnen.
 4. 28-11-2018.
 5. 27-11-2018.
 6. 21 uur 05. “In een tiebreak moet je stalen zenuwen hebben en volgens mij is Carlsen het noorden helemaal kwijt.”. Ex-wereldkampioen Garry Kasparov ziet kansen voor Fabiano Caruana.
 7. 19 uur 59. Weer geen winnaar, dan maar verlengingen. Ook de 12e match is op remise geëindigd, iets waar beide schakers snel vrede mee hadden. Titelverdediger Carlsen had nochtans de touwtjes in handen, maar toen hij snel remise aanbood, ging Caruana daar gretig op in. Carlsen weet ook dat zijn kansen stijgen in het snelschaken, aangezien hij in dat onderdeel al 3 keer wereldkampioen werd. Woensdag worden eerst 4 partijen snelschaak (25 minuten per speler) gespeeld. Als er dan nog geen winnaar is, worden er blitzpartijen (5 minuten) gespeeld.
 8. 19 uur 59. “Zijn voorstel tot remise verbaasde mij, maar ik heb vanzelfsprekend toegehapt. Er was niet meer mogelijk voor mij en ik had geen aanvallende ideeën meer.”. Fabiano Caruana.
 9. 19 uur 58.
 10. 26-11-2018.
 11. 12 uur 05. “We zijn voorlopig wat op onze honger blijven zitten qua spektakel. Dat is begrijpelijk, want de inzet is enorm. Dan schuw je de grootste risico's.”. Laurens Goormachtigh, schaakleraar in Nieuw-Zeeland, op Radio 1.
 12. 12 uur 04. “Wie er wint als het op snelschaken aankomt? Ik ben een fan van Carlsen, dus ik hoop dat hij het zal halen”. Laurens Goormachtigh.
 13. 12 uur 03.
 14. 25-11-2018.
 15. 20 uur 44. Nieuwe remise. Ook het 11e spel in de tweestrijd tussen Magnus Carlsen en Fabiano Caruana heeft een remise opgeleverd. De twee grootmeesters schuwden zaterdag elk risico, wat leidde tot een inspiratieloze draw. Zondag krijgen de grootmeesters nog een dag rust. Maandag begint Caruana met wit aan de 12e partij. Als ook die op remise uitdraait, volgt woensdag een tiebreak.
 16. 20 uur 42. “Ik was niet tevreden over mijn opening en daarna wou ik gewoon op safe spelen. Ik heb nog wel iets geprobeerd, maar besloot al snel de boel lam te leggen. In deze fase van het WK moet je niet al te gek meer gaan doen.”. Magnus Carlsen.
 17. 20 uur 41. “Er is vandaag niet veel gebeurd. Het 12e spel zal voor allebei zenuwslopend zijn. Ik ga niet alles op alles zetten, maar ik zal uiteraard wel proberen om hem onder druk te zetten”. Fabiano Caruana.
 18. 24-11-2018.
 19. 21 uur 50. Weer geen winnaar. Voor de 10e partij op een rij hebben Magnus Carlsen en Fabiano Caruana elkaar in evenwicht gehouden. De Amerikaan speelde deze keer met wit en had dus een licht voordeel, maar dat kon hij niet benutten. Na een slopend eindspel met wisselende kansen schudden beide mannen elkaar toch maar weer de hand.
 20. 22-11-2018.
 21. 21 uur 39. 9e remise op een rij. Voor de 9e keer op een rij is er geen winnaar uit de bus gekomen tussen Carlsen en Caruana. Carlsen dacht zijn tegenstander te verrassen met een razendsnelle opening, maar betaalde daar zelf de tol voor. “Mijn 25e zet was een vergissing. Toen wist ik dat het weer remise zou worden”, zegt Carlsen. Er resten nog 3 partijen, als er dan geen winnaar is gaan ze over naar snelschaak.
alles weergeven

Advertisement. Scroll to continue reading.
Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

voetbal

wo 23 november 2022 20:25 Sporting Anderlecht speelt deze week de Elite Ronde van de Futsal Champions League, met wedstrijden tegen Pula, Barcelona en...

Wielrennen

Sven Vanthourenhout verraste begin deze week door Thibau Nys niet te selecteren voor het WK van volgend weekend in Oostende. De nummer 1 bij...

voetbal

Martinez: “Hope Lukaku Gets Entry”The appearance of Romelu Lukaku is particularly striking. Some Inter teammates have tested positive for the Corona virus and it...

Wielrennen

Fase per fase 11:3611 uur 36.Hier staat mogelijk content uit een social media netwerk dat cookies kan gebruiken. U heeft hiervoor nog geen toestemming...

Wielrennen

Fase per fase 14:4614 uur 46.quiz QUIZ: Reis langs het parcours van de Giro in 10 vragen 14:39Remco Evenepoel tijdens de verkenning. 14 uur...

Wielrennen

Met een pittig Ardennenparcours voor de boeg waren veel aanvallers geïnteresseerd in een avontuur van 194 kilometer. Maar toch raakte in de eerste 2...

voetbal

wo 19 mei 2021 23:10 Voor de 6e keer in 7 jaar tijd heeft PSG de Coupe de France gewonnen. Monaco bleek in de...

Wielrennen

Alpecin-Fenix mist de slag na uithaal van Gilbert De spanning was te snijden na de massaspurt. Mocht Mark Cavendish of Tim Merlier zegevieren in...

Formule 1

hockeyfinale racing – gantoiseclock 14:5614 uur 56. Wie kroont zich tot landskampioen hockey? In Louvain-la-Neuve strijden Gantoise en de Brusselse club Gantoise dit weekend...

Schaken

In een korte wedstrijddag van PogChamps 3 kwartfinales versloeg Tubbo CodeMiko in de troostbeugel. Hij speelt Neeko in de halve finale van de troostbeugel....

Advertisement