“Er komt geen oplossing voor de situatie bij Anderlech omdat aandeelhouders het daar niet mee eens zijn”, aldus Bervoet. “Toen ik de afgelopen tijd een interview met Michael Verschuuren las, is er nog steeds lawaai op de lijn tussen de verschillende aandeelhouders.”
“Een snelle oplossing is niet meteen goed. Vergeet niet dat de situatie dramatisch was en de club een grote pit heeft. Het enige dat Anderleich heel snel uit die pit kan krijgen, is door zijn jonge talent te verkopen naar het voorbeeld van Jere Doku. . ” Vóór 20 tot 30 miljoen euro. “
Peter Vandenbempt kijkt naar drie mogelijke scenario’s voor herstel. Het succes van het spel is misschien wel de eerste manier. “Ik denk dat het krijgen van Europees voetbal belangrijk is voor Anderlech.”
“Er is geen garantie dat er Europees voetbal wordt gehaald. Voor alle duidelijkheid: niet alle problemen zullen worden opgelost, maar het biedt weinig kansen.”
“Op deze manier kan de club voorkomen dat een grote speler als Sambi Lokonga in de zomer uitverkocht raakt. Het zal dus ofwel Europees geld zijn, ofwel talent verkopen.”
“Om daar niet van afhankelijk te zijn, is er een derde mogelijkheid en dat is dat aandeelhouders elkaar vinden en het eens worden over vermogensgroei.”
“Uiteraard spelen hier veel elementen een rol en het ziet er niet naar uit dat er op korte termijn zo’n overeenkomst komt omdat de kleine aandeelhouders vinden dat ze al teveel hebben gegeven en de controle niet willen verliezen.”
Dries Bervoet sluit positief af met het voorbeeld van een topclub die uit het diepst mogelijke dal was geklommen: Borussia Dortmund. De Duitse club won in 1997 de Champions League en ging in 2003 failliet. “Maar kijk eens waar de club vandaag staat? Alleen aandeelhouders moeten bedenken wat ze willen met de club.”
Investeren Antwerpen, OHL en Union nu om topclub te worden?
Volgens de voetbalbond respecteerden alle clubs, ondanks negatieve cijfers in 15 van de 21 profclubs, de regels van Financial Fair Play. Dit is vreemd, maar heeft in veel gevallen te maken met extra investeringen van gulle donateurs.
Bervoet zegt: “Die verliezen zijn niet nieuw, maar wat me het meest opvalt, is hoeveel extra vers geld er in de clubs is gestoken om de clubs overeind te houden. In totaal verdien ik een kwart miljard. Gelijk aan 221 miljoen. euro. “
“32 miljoen euro in Anderlech, 62 miljoen in Antwerpen, 36 miljoen in Oh Leuven, 26 miljoen in Union. Paul Gaynes moest er een topclub van maken door 62 miljoen in zijn club te investeren.”
